Per Alba Cabrera

La reivindicació de la Carla Mischke va sorgir de la seva situació personal i el passat mes d’abril es va posar en contacte amb l’Associació de veïns i veïnes de Sant Andreu i l’Associació de veïns i veïnes Nord Tramuntana per reprendre la reivindicació de recuperar la pediatria al Centre d’Atenció Primària Sant Andreu. El 2014 es va decidir traslladar el servei únicament al CAP de Casernes. Llavors, ningú va mostrar desacord públic a la reunió del consorci pels veïns i veïnes per explicar aquest canvi. Encara així, l’Associació va demanar a Sanitat una atenció pediàtrica d’urgències al CAP Sant Andreu el 2015 en el Pla d’Actuació del Districte.

“Fer el pas de parlar amb les famílies ha fet que les famílies que tenen infants a Sant Andreu s’impliquin perquè és difícil organitzar-se”

La Carla Mischke i les Associacions de Veïns i Veïnes Sant Andreu de Palomar i Sant Andreu Nord Tramuntana van fer una reunió demanant a la Carla que fes un escrit explicant la problemàtica. Les associacions van fer entrega al gerent de Consorci de Barcelona, Jaume Estan i el Cat Salut. Pocs dies després, es va convocar una reunió al CAP Sant Andreu per abordar la qüestió.

638_CAP pediatria
Recollida de signatures pel retorn de pediatria al CAP Sant Andreu. Foto: AVV Sant Andreu

“Fer el pas de parlar amb les famílies ha fet que les famílies que tenen infants a Sant Andreu s’impliquin perquè és difícil organitzar-se”, comenta la Carla Mischke. “El 2014 van treure de manera integral el servei de pediatria del CAP Sant Andreu i ens van derivar al CAP Casernes. Els adults són atesos amb visita al CAP Sant Andreu mentre que els seus fills i filles han d’anar al CAP Casernes (perquè els pediatres estan concentrats a Casernes, també a les urgències) a quasi 2 kilòmetres. Haurien de fer la mateixa divisió logística pels pares i mares i pels seus fills i filles perquè les famílies ho tinguessin més prop de casa”.

Arrel que el 2014 el CAP Sant Andreu deixés d’oferir el servei de pediatria, el passat 18 de març la Carla Mischke Yagüe va escriure aquesta carta:

A l’atenció de Jaume Estany Ricart, gerent de l’Àmbit Barcelona Ciutat i el Consorci Sanitari de Barcelona.

Benvolgut,

Les famílies de Sant Andreu ens posem en contacte amb vostè per exposar-li la problemàtica que patim des de 2014, arran de la inauguració del CUAP Casernes, que va suposar la reassignació de la totalitat dels pacients de pediatria i part dels pacients de família i d’especialistes del CAP Sant Andreu d’Avinguda Meridiana al nou CUAP ubicat al carrer Fernando Pessoa.

Les famílies amb fills que vivim pròximes al CAP Sant Andreu ens veiem obligades a desplaçar-nos fins al CUAP Casernes per culpa del trasllat del servei de pediatria. El nou CUAP està situat a gairebé 2 kilòmetres de distància de les nostres llars, així com dels centres educatius on tenim els fills escolaritzats, amb els inconvenients logístics que això suposa:

1) Aquesta notable distància implica la necessitat d’utilitzar el transport públic o privat quan els nostres infants han de rebre atenció sanitària mínimament urgent.

2) Els centres educatius dels nostres fills es troben pròxims a les nostres llars, la qual cosa facilita als pares conciliar els horaris laborals i familiars. Per contra, la distància a què es troben els serveis de pediatria, d’analítiques a infants i d’urgències fa molt difícil aquesta conciliació, especialment quan les visites impliquen recollir o retornar els nens a l’escola.

3) En aquest sentit, també suposa un inconvenient que els membres d’una mateixa família no puguin ser atesos en un únic centre, especialment en el cas de famílies amb nens petits que, tot sovint, han de ser atesos simultàniament pel mateix problema de salut.

D’altra banda, en l’àmbit general, el Sistema Sanitari Català no respon a les necessitats de realitats familiars diferents com és el cas dels pares separats. Les custòdies compartides impliquen que els infants tenen dos domicilis habituals, tot sovint allunyats entre si. Tanmateix, els nens únicament són atesos al seu CAP de referència, en funció del seu domicili d’empadronament. Per tant, quan l’infant no es troba al domicili on està empadronat, el pare o mare es veu obligat a acudir al servei d’urgències de l’hospital més proper, patint així i incrementant la saturació d’aquest servei.

Pels motius exposats anteriorment, les famílies de Sant Andreu reclamem al Consorci el següent:

1) que es recuperi el servei de pediatria, d’analítiques a infants i d’urgències al CAP Sant Andreu.

2) que es reassignin els pacients dels centres de Sant Andreu i Casernes per tal que tots els membres d’una família que comparteixin domicili puguin ser atesos al mateix centre.

3) que es permeti que els infants puguin ser atesos a qualsevol centre d’Atenció Primària o, com a mínim, tenir accés als centres de referència que corresponguin als seus domicilis habituals, independentment d’on estiguin empadronats.

Adjuntes a aquesta carta li presentem les signatures d’alguns dels veïns de Sant Andreu que se sumen a aquesta petició. Les famílies de Sant Andreu agraïm la seva atenció i confiem que el Consorci tindrà en consideració les problemàtiques que aquí exposem així com les nostres peticions.

Esperem rebre contestació a la present carta tan aviat com els sigui possible.

Després d’enviar aquesta carta es va convocar una reunió. El CAP Sant Andreu va ser el lloc on es van reunir la Carla Mischke juntament amb dues representants de la Comissó de Salut de Sant Andreu i l’Associació i una altra mare amb representants de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de CatSalut, el consorci sanitari de Barcelona.

Per part de l’ICS i del CSB van explicar que, el 16 de juny de l’any 2014, s’obre el Centre d’Atenció de Pediàtrica Integral (CAPI) Casernes en unes noves instal·lacions que permeten que els espais siguin més moderns i adequats per les necessitats dels menors entre 0 i 14 anys. Una ubicació en un espai integral amb tots els serveis sanitaris que atenen els infants per facilitar la coordinació en l’atenció de les urgències atenent a menors. Per ells, aquesta logística de la pediatria a Sant Andreu millora l’atenció a la salut infantojuvenil i l’atenció especialitzada de pediatria, argumentant que aquestes modernes instal·lacions, així com el recull d’equipaments sanitaris per obtenir proves diagnostiques, faciliten una millor optimització del procés assistencial, reduint temps d’espera i evitant desplaçaments. A més, deien que, si un infant acudeix al CAP Casernes a urgències (CUAP) s’ha d’assegurar que sigui atès per un metge en cas d’un problema de salut urgent, sempre que puguin garantir la professionalitat del servei i defensant que les derivacions al Vall d’Hebron les feien en alguns casos per assegurar la qualitat del servei.

També van afegir que valorarien si es podrien realitzar algunes analítiques a infants més grans de 8 anys al CAP Sant Andreu i que estudiarien les visites pediàtriques realitzades al CUAP (en urgències) per establir en quins casos concrets les derivacions a altres serveis assistencials són necessàries. El pròxim 30 de maig es tornaran a reunir l’Associació i la Carla Mischke amb l’ICS i el consorci sanitari de Barcelona.

634_foto sociosanitari

La Carla Mischke comenta que els van dir que el Consorci i el CatSalut “estudiaran què es puguin fer analítiques a partir dels 8 anys”. Però igualment, el CAP Sant Andreu va dir que tornar a tenir el servei de pediatria era impossible perquè no hi havia pediatres (mancava el personal suficient), i que al CAP de Casernes hi havia metges especialitzats procedents del Vall d’Hebron que baixen per donar consultes amb un servei de més qualitat per les visites, però que deriven les urgències al Vall d’Hebron per garantir la professionalitat del servei en casos que els infants acudeixen al servei d’urgències fora dels horaris d’atenció pediàtrica.

A més de la Carla Mischke, un altre testimoni d’una mare andreuenca, la Meritxell Cuenca que també relata que al servei de pediatria d’urgències del CUAP Casernes li va passar això: “el meu fill es va obrir la cella el dia de reis i el vaig portar al CUAP. Em van enviar a Vall Hebron sense rentar ni amb un trist esteristrip. Cap a casa amb la ferida sagnant per anar al Vall Hebron. Allà no li van fer cap prova. Només 4 preguntes per no veure que està desorientat i cosir. També un altre dia em van posar pegues per valorar deshidratació amb un nen de dos anys amb gastroenteritis. Només volíem una valoració i ens van posar moltes pegues. No entenc com al cap de setmana i festius no hi hagi un pediatra que pugui atendre tot tipus d’urgències quan el CUAP és el centre de referència de Sant Andreu, i que derivin al Vall Hebron sense necessitat de col•lapsar les urgències. Sembla que depens de la voluntat del metge de família que et toqui aquell dia”, relata la Meritxell Cuenca.

“Per nosaltres, la qualitat també és el temps i la distància i ara hem d’agafar el metro, el bus o el cotxe per anar al centre del nostre barri. Els centres sanitaris andreuencs s’han organitzat pensant en el seu personal i en les instal·lacions però no en les necessitats de les famílies. La majoria de famílies estàvem contents amb el servei de pediatria al CAP Sant Andreu. Si la situació no canvia, farem un escrit al Síndic de Greuges amb les signatures que aconseguim amb el suport de les dues associacions andreuenques, explica la Carla Mischke.

Després de la reunió, la Carla Mischke i les dues associacions van començar per recollir firmes des de mitjans d’abril i durant el maig. S’han recollit més de 800 firmes de pares i mares donant suport a la seva petició des del 10 d’abril. “Hem estat recollint firmes a les escoles andreuenques, algunes farmàcies i també es pot firmar a la seu de l’Associació i al web”, conclou la Carla Mischke.