40 anys plens d’història i del millor atletisme popular

Per Natàlia Torner

Transcorria a principis dels anys setanta quan l’esport començava a consolidar-se entre els joves. En ple barri de Sant Andreu, concretament on estaven situades les antigues instal·lacions esportives del sindicat vertical, els alumnes de les escoles del voltant es reunien una vegada a l’any per dur a terme un conjunt de proves atlètiques. Competien en esprints, superaven obstacles, pujaven al potro, etc. Era un moment de competitivitat i de sana esportivitat pels qui malauradament van haver de viure l’etapa franquista i postfranquista.

642_Foto aniversari Cursa Sant Andreu_1
Cursa popular de 1986. Foto: Club Natació Sant Andreu

En el 1979 es va decidir unificar totes les proves en una: un circuit d’atletisme pel barri on hi pogués participar tothom; i amb aquesta decisió es va celebrar oficialment la primera cursa Sant Andreu. Durant els anys posteriors la carrera va anar agafant consistència, tot i que a un ritme força lent (en els dos sentits) per la poca importància social que se li donava a l’esport popular. Va ser gràcies a la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 i a què el Club Natació Sant Andreu apostava per engrandir les seves instal·lacions construint la piscina Pere Serrat, que s’hi van sumar més corredors.

Tot i que la majoria de participants eren homes, algunes dones s’animarien a córrer a principis dels noranta. Va ser una època d’embranzida, ja que es començava a veure a gent amb “xandall” pel carrer els diumenges i altres joves fent “footing”; detalls que representaven la rellevància que estava obtenint l’esport social en la dècada dels finals dels 90 i principis del 2000. Va ser llavors, cap al 2005, quan vam viure l’eufòria social cap a l’atletisme popular i vam deixar de dir-li “footing” o “anar a córrer” per anomenar-lo amb la paraula moderna “running”.

642_Foto Aniversari Cursa Sant Andreu_2
Actualment és una de les curses més atractives a la ciutat de Barcelona. Entre Adults i nens hi participen fins a 1.500 persones

A partir d’aquell moment, qui era un “runner” era un heroi. Per tant la cursa de Sant Andreu va viure un creixement extraordinari pel que fa a inscripcions, tot i que continuava sent gratuïta, fins a l’any 2008 que es va viure obligada a imposar un preu simbòlic per l’exigència del mercat. Van sorgir curses noves i cada vegada més costava trobar un dia festiu que a tothom li anés bé, però el Club Natació Sant Andreu sempre ha vetllat per organitzar-la durant la festa major del barri. A  part, sempre ha ofert una vessant solidària en cada edició amb l’objectiu d’ajudar als col·lectius més desfavorits, normalment en l’àmbit de la salut.

Actualment és una de les curses més atractives a la ciutat de Barcelona per la seva distància (5 quilòmetres), pel recorregut planer i original que transcorre pels carrers més antics de Sant Andreu passant pel casc antic, i pel caire familiar que aporta oferint circuits i medalles pels més petits de la casa. Entre adults i nens hi participen 1.500 persones i s’ha convertit en la festa esportiva i familiar més divertida pels veïns del barri i per la gent que ve de fora per gaudir-la.

Aquest any arribem a la 40a edició, i el Club Natació Sant Andreu, com a organitzador des de la primera edició, vol seguir fent feliços a tots aquells “runners” que participaran el dijous sis de desembre a la 40a Cursa de Sant Andreu.

Anuncis