Per Alba Cabrera i Xavier Aragall

El Jazz a Sant Andreu

Fa dotze anys s’iniciava un projecte a Sant Andreu que ha omplert els nostres carrers de jazz. El 2006 de la mà de Joan Chamorro, músic i professor de música, començava a l’Escola Municipal de Sant Andreu una manera d’ensenyar i transmetre la música que acabaria generant un planter i una banda, la Sant Andreu Jazz Band, que ja té més de 10 discs i que forma part del nostre paisatge sonor i humà.

portada cap a peus
Portada Cap a Peus 643 per Núria Carrascal

Avui aquesta banda és protagonista d’un festival de jazz a Sant Andreu, el Jazzing Festival,  que ja fa cinc anys que es celebra i que ha permès crear un vincle encara més estret amb Sant Andreu, ja que ha portat i porta el jazz a carrers i places, a bars i cafès, al SAT! o a la fàbrica de creació Fabra i Coats.

Però a més coincideix que Sant Andreu acull des de 2012 a Can Fabra, el Taller de Músics que hi va portar la seu de l’Escola Superior de Música d’Estudis Musicals (ESEM). Aquest centre ofereix estudis superiors en interpretació d’instruments del jazz i la música moderna, interpretació d’instruments del flamenc, composició i pedagogia musical. Cal destacar que cada primer dijous de mes els alumnes de jazz de l’ESEM fan a l’Ateneu l’Harmonia sessions d’improvisació musical  ( conegudes com Jam session) gratuïtes i obertes a tothom.

Per conèixer aquests projectes de més a prop, hem parlat amb l’impulsor de la Sant Andreu Jazz Band i amb un alumne del Taller de Músics.

643_concert Chamorro_Motis_1
Jazzing Festival 2018 al a la Fabra i Coats. Foto: Toni Espinar

Entrevista a Joan Chamorro:

“D’alguna manera, Sant Andreu sona allà on hi ha interès pel jazz”

CaP: Com afecta la Sant Andreu Jazz Band (SAJB) al context musical andreuenc?

JCh: “El nom de la Sant Andreu Jazz Band és conegut mundialment i d’alguna manera, Sant Andreu sona per totes les parts del món en les que senten interès pel jazz. A més, fem el Jazzing Festival i hi ha molta gent de tot el món que ve directament a estar aquests dies amb nosaltres i a gaudir de les múltiples activitats que hi fem.

CaP: Com ajuda la SAJB als joves a integrar-se en el món professional de la música?

JCh: “La idea mai va ser d’intentar integrar els joves en el món professional de la música, però a poc a poc els alumnes aconsegueixen un nivell alt en la seva manera de tocar i una implicació molt gran en la música amb el que s’acaben convertint en professionals, ja des de ben joves”.

643_Joan Chamorro
El músic i professor Joan Chamorro. Foto: Josep Colet

CaP: Quan i com va començar la relació entre la SAJB i el Taller de Músics?

JCh: “Durant uns anys de 2012 a 2017 va ser d’ajuda en la gestió de les actuacions i també una qüestió d’espais. El 2012 vam estar necessitats d’un espai gran per poder fer els assajos de tota la banda i el taller es va oferir amablement a cedir-nos una de les seves sales”.

CaP:Quin paper tens tu dins el Taller?

JCh: “Vaig ser durant molts anys professor de llenguatge (cap d’àrea i el que va fer els llibres de l’assignatura) i de saxo, tant a l’escola del Raval com en els estudis superiors de l’escola a Can Fabra”.

CaP: tornant al a SAJB, quins projectes que porteu a terme o teniu pensats per un futur?

JCh: estem treballant en el nou disc, Jazzing 9, que vam gravar aquest 2018. També estem treballant en el volum 11 i 12 de la col·lecció Joan Chamorro presenta, protagonitzats en aquest cas per Alba Armengou i Carla Motis. Per a l’any vinent estem preparant diverses sortides fora del país, ja que els últims anys, el projecte està tenint molta demanda, tant pel nivell musical com pel pedagògic i d’interès per la difusió del jazz.

Si voleu veure de prop i entendre què hi ha darrera aquest projecte heu de mirar la pel·lícula “A film about kids” que podeu trobar al seu blog http://santandreujazzband.blogspot.com/

643_vinyeta_ jazzband
Autor: Jaume Montserrat

Entrevista a Toni Ortega, alumne del Taller de Músics

“El Taller té un ambient molt familiar. La manera de fer és propera perquè els professors tenen molt contacte amb nosaltres”.

En Toni Ortega (1994), alumne andorrà del taller que cursa el Grau d’interpretació, té el seu propi grup, els PALI i toca la guitarra des dels 14 anys. “Vaig arribar recomanat per professors d’Andorra. Vaig arribar al Raval, a Aula Jazz, després de fer la selectivitat, perquè sabia que volia dedicar-me a la música professional. Per fer qualsevol grau superior de música, necessites les proves d’accés a la universitat. Al grau que jo curso barregem el jazz amb la música moderna per aprendre a desenvolupar la improvisació en temes de jazz i altres tipus com funk, rock o soul”.

643_Toni Ortega
En Toni Ortega. Foto: Marta Dalmau

Com molts dels seus companys, ell va preparar-se les proves d’accés al Grau d’interpretació del Taller a Aula Jazz. Però, per què va escollir venir a estudiar al Taller? “El Taller té un ambient molt familiar. Som més de 200 alumnes, però és el que es considera una escola reduïda. La manera de fer és més propera i càlida que la d’altres escoles perquè els professors tenen molt més contacte amb nosaltres. No només ens impliquen en els seus projectes sinó que, fora de classe, també es desenvolupa una relació. Podem demanar assessoria per projectes personals, tenir una referència per quan arribem al món professional”.

“Hi ha varietat d’activitats per escollir, esdeveniments, concerts, per donar-te a conèixer a tu i als teus projectes obrint sessions de Jam o directament tocant. I així, ens podem fer costat entre els professors i els alumnes. El fet d’estar estudiant un grau superior a aquesta escola, sigui la modalitat de composició, pedagogia o interpretació, anant pel jazz o per flamenc, et permet conèixer diferents instruments, encara que tu només, com és el meu cas, toquis un sol instrument. Jo estic especialitzant-me en baix però ara també conec més el piano i tinc nocions de solfeig”, afegeix l’alumne.

643_foto monogràfic_Xavier Aragall
El Centre Cultural Can Fabra, acull la seu de l’Escola Superior de Música d’Estudis Musicals. Foto: Xavier Aragall

En relació a la SAJB ens comenta que  “L’escola hi col·labora i això és una finestra que obre el Taller, també  alumnes del taller hi participen com l’Andrea Motis, però ambdues coses funcionen independentment. L’Alfred García, que va anar a Eurovisió després de guanyar OT 2017, era antic alumne del taller, i també el portuguès Salvador Sobral venia molt a les Jams, s’involucrava amb el nostre ambient. Per tant, les oportunitats que t’ofereix el taller van més enllà de Sant Andreu. És qüestió de ganes i d’una mica de sort”.

De fet, el passat dissabte 27 d’octubre, en Toni va guanyar amb Els PALI el segon premi de la tercera edició del concurs que organitza el bar la Fada Ignorant a Andorra, on el músic andreuenc Sergi Blanch, guanyador de la segona edició l’any passat, va anar a entregar els premis. L’alumne explica que tot i quedar-li encara dos anys per finalitzar el Grau, poder aconseguir reconeixements al món professional com aquest denota la preparació que ha adquirit a l’escola. “Aquí les condicions fan fàcil una adaptació, fins al punt que jo m’he pogut convertir en el primer alumne cec que faci el grau en música”.

 

 

 

Anuncis