Per Míriam Pérez

La mostra s’ha pogut visitar de forma gratuïta a l’Ateneu L’Harmonia del 5 al 14 de novembre

L’Ateneu L’Harmonia ha acollit el passat mes de novembre l’exposició Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies, una mostra de deu imatges i històries seleccionades com a finalistes del concurs fotogràfic organitzat per la Fundació de Dones Euromediterrànies (FFEM), amb seu a l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània), amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra cada any el 25 de novembre.

L’objectiu de la mostra és trencar estereotips de gènere i posar en valor i destacar aquelles dones inspiradores que lluiten cada dia per trencar estereotips de gènere i promoure valors d’igualtat a les seves ciutats i comunitats a la regió euromediterrània. L’exposició ha arribat a Barcelona després d’haver-se pogut veure en destacades conferències i congressos feministes a París i Lisboa.

Els deu retrats exposats presenten dones que desafien l’ordre establert: els rols tradicionals de gènere, les desigualtats en l’educació i la feina, l’espai púbic dominat pels homes, etc.

643_Ateneu Harmonia exposició fotografies_2
L’exposició es va poder veure a l’Harmonia el passat novembre. Foto: Institut Europeu de la Mediterrània

Així, hem pogut conèixer la història de la Nelly Al-Masri, una de les poques dones periodistes que assisteix a partits de futbol a la Franja de Gaza, gràcies a la fotografia feta per Heba Krimz. S’ha enfrontat a molts desafiaments i, a més d’imposar la seva presència als estadis, ajuda altres dones que volen ser periodistes esportives.

També crida l’atenció una fotografia que porta per títol L’educació ens fa més fortes, realitzada per Madeleine Nasr. En ella veiem una dona egípcia que està fent un examen al costat del seu marit. En una zona on les dones sovint són excloses de l’àmbit educatiu, a més de no poder triar la seva parella o expressar les seves opinions, la protagonista de la imatge té la sort de trobar un marit que, tot i ser escollit per la seva família, la recolza en el seu desig d’anar a escola i, a més, decideix assistir-hi amb ella.

O la història d’Ayse Tükrükçü, fotografiada per Imge Ildem a Turquia. Una dona que va ser víctima d’incest als nou anys i, més tard, venuda a un prostíbul pel seu propi marit. Anys més tard, va acabar al carrer i es va dedicar a distribuir menjar a altres persones que, com ella, no tenien sostre. L’any 2007, l’Ayse es va convertir en la primera treballadora sexual que es va presentar de forma independent a les eleccions parlamentàries de Turquia, amb la finalitat d’amplificar la veu de les dones i conscienciar l’opinió pública. Al 2017 va obrir un restaurant que, amb els diners que obté dels clients que té durant el dia, ofereix menjar a persones sense sostre a la nit, a més de proporcionar serveis com coaching, suport psicològic i professional.

En definitiva, dones excepcionals i valentes, que fan front a reptes incomprensibles i batallen per aconseguir un espai i participar plenament de les seves ciutats.

La FFEM va ser constituïda l’any 2013 a Barcelona amb l’objectiu de promoure l’emancipació, l’autonomia i el reforç del rol de les dones a la regió Euromediterrània. Amb aquesta finalitat, mobilitza i crea xarxes entre diferents entitats i organismes per promoure els drets de les dones.

 

Anuncis