Per Pau Vinyes

A tu, Rosa

Cada roser ens porta el teu record

que enjoia el llavi que jamai t’oblida

car nostre viure és començ mort,

i la mort teva és un començ de vida.


El 14 d’abril de 1923 el jove poeta andreuenc Melcior Font dedicava un vers a la petita Rosa Clapés i Llambí, morta tot just feia un any, premiat amb el tercer Accèssit  a la Flor Natural. Neboda del capellà i historiador Joan Clapés i Corbera, l’autor de Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar.

Melcior Font i Marsà, nascut el 24 de desembre de 1902 a Sant Andreu de Palomar va ésser un prematur i excels poeta, reconegut periodista i traductor. A la dècada dels anys trenta va esdevenir la mà dreta del conseller de Cultura Ventura Gassol. Secretari particular del músic Pau Casals durant la seva etapa d’exili francès. A les acaballes de la Segona Guerra Mundial es va dedicar al món del cinema, compartint amistat amb els actors i directors francesos Yves Montdant, Simone Signoret, Marc Pagnol i els directors espanyols Muñoz Suay, Barden -pare- i Berlanga. La mort prematura als 56 anys va escapçar una vida plena de bagatge cultural. Font, com diria Pla si l’hagués retrat amb la seva ploma, va ésser un homenot de la cultura catalana i francesa. El cantant Gilbert Bécaud li composa la cançó “L’absent”. Una preciosa i sentida declaració d’amistat.

Presentació Melcior Font_Versalles_12-1-2019_De la Cruz (Unicode Encoding Conflict)
Públic assistent a la presentació de “Melcior Font, guerriller cultural” escoltant l’autor de la biografia, Pau Vinyes i Roig. Foto Xavier de la Cruz.

El poble que el va veure néixer ha estat el lloc escollit per a la primera de les presentacions previstes de la biografia Melcior Font, guerriller cultural. El dissabte 12 de gener, a les 12 hores, va iniciar-se l’acte de presentació a la Sala Versalles. Les parets del que antigament havia estat un magatzem i durant la República en guerra un refugi acollen la presència de quasi un centenar de persones per a escoltar els ponents. L’autor de la biografia, l’historiador Pau Vinyes i Roig, és l’encarregat de conduir l’acte. Repassa breument la vida de Font i en acabar dona un reguitzell d’agraïments. Tot seguit és el torn de l’historiador Jordi Rabassa, també andreuenc. Destaca la perseverança de l’autor del manuscrit en filar prim fins el darrer detall en la recerca historiogràfica. Torn de paraula per al conseller d’ERC al Districte de  Sant Andreu Quim Pañart, sobreeixint la militància de Font amb Esquerra Republicana de Catalunya. Formació on milita des de la seva fundació i la tasca de recolzament a l’obra de la Generalitat republicana en matèria de Cultura. Rosa Maria Dumenjó i Martí, la neboda, disserta sobre la importància de la figura de Melcior Font en vers ella. Orfe des del quart dia de pare, Melcior li fa d’oncle, padrí i pare al mateix temps. En preserva els valors en l’estima per Catalunya i la llibertat i com no per la cultura. Recorda les passejades per Andorra tot guaitant el romànic de les valls d’aquest minúscul país del Pirineu. El conseller de Cultura andreuenc Felipe López Aranguren posa el punt i final als parlaments tot fent esment a la tasca de traductor del biografiat.

645_Família Font_12-1-2019
Familiars de Melcior Font reunits gràcies a la biografia “Melcior Font, guerriller cultural”, davant de l’edifici modernista de can Vidal. FDM.

La deïdora Cristina Lanau ens fa un tast de la poesia de Font. La veu melodiosa amb les notes poètiques del poeta andreuenc ressonen per les parets de la sala i reconforten vivament entre els assistents. Un vermut, gentilesa del Versalles, clou la presentació. Familiars i amics de Font i de l’autor s’entaulen per dinar i fer allò que el pas del temps ha anat allunyant, reconstruir de nou el retrobament familiar. Melcior Font, guerriller cultural ha fet un miracle. Ha tornat a unir la nissaga dels Font.

El llibre Melcior Font, guerriller cultural. Poeta, periodista, traductor, cineasta i secretari personal de Ventura Gassol el podreu trobar a les següents llibreries de Sant Andreu de Palomar: Dit i fet (carrer de Balari i Juvany, 3) i Abacus Sant Andreu (carrer Gran de Sant Andreu, 57).

Anuncis