Per Maria del Mar Gallardo

L’inici de la 16a edició de Fica’t al SAT! i la Jornada Antiestigma a l’Ateneu L’Harmonia enceten un mes de gener que ens augura un gran any de teatre a Sant Andreu.

645_teatre Fica't al SAT
Cartell de la Mostra d’Arts Escèniques Amateurs del Districte de Sant Andreu. Autor: SAT!

Ja és tot un clàssic de cada any. El mes de gener va començar la 16a edició de la mostra d’arts escèniques amateurs del Districte de Sant Andreu: el Fica’t al SAT! De gener a maig, a l’escenari del SAT! hi passaran un total de 10 propostes musicals, teatrals i de dansa dels grups amateurs de tots els barris del Districte, que donen testimoni del seu ric teixit associatiu i cultural. Així mateix, i com diuen des del SAT!, el Fica’t al SAT! cedeix als grups amateurs un escenari professional on poder mostrar els seus treballs al públic.

Treballs com els espectacles d’aquest any. De moment, ja n’hem pogut veure dos: Perforant, performant…el meu món!, una performance poètica de la companyia Amanida Teatre; i la comèdia Adulterios, versió d’una obra de Woody Allen interpretada per la Cia. Gats. Atenció, però, a la resta de la programació: l’1 de març serà el torn de la companyia La Matraka, amb la comèdia dramàtica Revisió anual; el 8 de març, la companyia Teatre Tr@mpa, guanyadora de l’edició de l’any passat, estrenarà la comèdia Mala llet; el 4 d’abril La Bombeta Companyia Teatral interpretarà La Festa, un text de Lluïsa Cunillé, i el 3 de maig el Teatre Naia clausurarà la mostra amb una adaptació del drama Desclassificats.

Entre totes elles, el jurat d’aquest any de la mostra, format per sis membres, escollirà el 1r i 2n premis al millor espectacle, així com el premi especial del jurat. Fins aleshores tenim teatre per endavant al SAT! No us ho perdeu, perquè de ben segur que s’hi poden descubrir algunes petites meravelles, mostra de l’efervescència i qualitat escènica que passa pel barri.

Garant del teatre social

Si hi ha un lloc al barri que sap la incidència social que poden arribar a tenir les arts escèniques, més enllà de l’entreteniment, és l’Ateneu L’Harmonia. No és extrany, doncs, que la seva agenda teatral d’aquest 2019 hagi començat amb una més que necessària Jornada Antiestigma, celebrada el dia 19 de gener. Entre tots els actes i xerrades que es van dur a terme hi destaquen la representació de cinc obres teatrals amb debat posterior entre actors, organitzadors i espectadors.

645_teatre_antiestigma.jpg
Jornades Antiestigma a l’Ateneu L’Harmonia. Autor: Ateneu L’Harmonia.

Van ser: No se ve pero existe, a càrrec d’ACAF (Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromialgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central); Bar desastre, a càrrec del grup de teatre del Club Social Cap Endavant – AREP, format per persones amb diverses malalties de Salut mental; Tranforma’t, del col·lectiu ‘Espai Coneix’; Monòlegs, a càrrec del col·lectiu GAM Asperger, i Estigmes, a càrrec de l’alumnat del taller de Teatre Social de l’Ateneu.

L’interessant de tot plegat és que en algunes funcions, els intèrprets paraven l’obra i feien sortir a una persona del públic a veure si podia canviar el final de l’obra. És el cas d’Estigmes, que tractava sobre persones que havien estat ingressades en un centre psiquíatric i sobre com els costa després refer la vida a causa dels estigmes dels seus veïns.

“Va ser tot un èxit!”, explica l’Emma Lléssera, responsable de comunicació de L’Harmonia. “Hi havia 150 persones i teníem la sala plena”. A més, continua, “el debat va sortir d’una manera molt neutral, sana i sincera. Va ser molt enriquidor i va suscitar molt a la reflexió”. A la reflexió de temes com el dia a dia d’una persona amb fibromiàlgia, el com afecta la síndrome d’asperger a una noia adolescent, o l’estigma diari vers les persones gitanes.

Per cert! Podreu trobar totes les xerrades al compte de twitter de L’Harmonia. Val la pena!

Agenda teatral

Entrem ja al mes de febrer i l’activitat teatral no s’acaba. El Centre Cultural Els Catalanistes oferirà dos espectacles teatrals de la mà de l’Escola de Teatre Líric Josep Arbonés: El 17 de febrer, Gala de Sant Valentí, i el dia 24, una adaptació de Cançó d’amor i guerra. Per la seva banda, el 9, 10, 16 i 16 de febrer, els de Sant Pacià Teatre estrenen El que esperes de mi, de Sara Cañete, autora de la magnífica Britpot que molts recordareu de la temporada passada. Promet!

I passem al març: Els Clip Teatres aposten un cop més per la comèdia, i no una qualsevol, ja que representaran Cancún, d’en Jordi Galceran. Serà els dies 15, 16, 17, 22, 23, 24, 20, 30 i 31. Al mateix temps, el 29 de març, a l’Ateneu L’Harmonia hi tindran l’obra Les princeses també es peten, una obra de teatre infantil coeducativa i amb tocs d’humor, interpretada per personatges de contes tradicionals que surten del seu rol original i s’empoderen per canviar la història.

 

Anuncis