Un dels punts que es van tocar durant el recent debat electoral que va organitzar el Cap a Peus, va ser el futur de la seu que acull actualment la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona. Un edifici que es troba dins del pla de Casernes i sobre el que fa anys que des de l’Associació de Veïns i veïnes de Sant Andreu es reivindica que sigui un espai que sigui per als veïns Sant Andreu.

650_imatge Legionarios
Portada del Cap a Peus nº616, de juny de 2016

Al Cap a Peus d’ara fa tres anys, un ampli monogràfic descrivia què son els legionarios, tal com es deia a l’editorial d’aquella número “s’ha de tenir en compte que l’entitat paramilitar no només és una organització nostàlgica del bel·licisme, sinó que, a més, celebra i participa en trobades on s’enalteix a excombatents de la División Azul i altres cossos militars de caràcter feixista”. I es reivindicava que “per aquests motius, s’ha de prendre definitivament la qüestió de Casernes seriosament des dels despatxos polítics responsables, apartar els que porten armes en espais públics (encara que siguin fictícies), i iniciar el desenvolupament del projecte. La construcció dels equipaments que fa 10 anys que Sant Andreu espera, ha de servir, simultàniament, per deixar enrere aquestes activitats paramilitars i d’enaltiment feixista”.

En aquest sentit, l’Associació de Veïns segueix en mateixa línia i ha fet arribar aquesta demanda a l’actual president del Consorci de la Zona Franca, que és el propietari dels terrenys on hi ha l’edifici i del solar contigu i que segueixen fent servir el legionarios. A finals de 2018, hi va haver una reunió entre el Consorci, l’Ajuntament de Barcelona i entitats veïnals entre les quals hi havia l’AVV. Era el primer pas per començar a resoldre aquesta situació.

650_edifici Legionarios
Façana de l’edifici al carrer Torras i Bages/ Font: google maps

El passat mes de gener, hi va haver una primera proposta en referència al solar, la idea era cedir aquest espai al Comitè Olímpic Internacional (COI) per tal que hi faci unes instal·lacions esportives on s’entrenarien atletes que han hagut de fugir dels seus països i viuen actualment en camps de refugiats. Hauria de servir per a preparar els jocs olímpics de Tòquio 2020, i després serien unes instal·lacions que podrien fer servir entitats de Sant Andreu.  Tenint en compte que som a 12 mesos de la celebració de la propera olimpíada, no està clar la viabilitat d’aquesta proposta.

Si bé hi ha hagut una proposta pel solar, no passa el mateix en relació a l’edifici del carrer Torres i Bages. Des de l’AVV s’insisteix en la necessitat de reubicar els legionarios en un altre espai i en proposa un ús específic: ubicar-hi la seu de serveis municipals d’àmbit de ciutat, que actualment estan pagant lloguer a privats, i concretament es proposa el servei d’Urbanisme i l’Institut Municipal d’Hisenda. Es tracta d’una proposta que serviria també per revitalitzar aquella zona de Sant Andreu pel dinamisme que durien els treballadors de les oficines i les persones que hi acudeixen a fer gestions.