Sant Andreu té des de fa poc una nova llibreria, La Tribu, en un carrer amb nom de poeta (Pons i Gallarza) ben a prop del mercat.  Una llibreria que vol ser també un centre d’activitat cultural de proximitat i on els seus impulsors plantegen dur a terme activitats que permetin compartir el llibre a través de la lectura.

llibrerialatribu
La llibreria La Tribu al carrer Pons i Gallarza / GOOGLE MAPS

Tots tres, l’Enric Pons, la Dàlia Rajmil i el Marc Pons comparteixen el fet que tenien com projecte obrir una llibreria, han tingut experiència amb el món del llibre ja sigui com a periodista cultural o en el sector editorial. Un d’ells, en Marc, va fer un postgrau en el marc de l’Escola de Llibrearia, una iniciativa de la facultat de biblioteconomia i documentació de la Universitat de Barcelona i del Gremi de llibreters de de Catalunya per preparar persones que tinguin un interès professional en l’àmbit de la llibreria. Inicialment el projecte era obrir una llibreria especialitzada en llibre infantil, però el projecte va anar canviant i creixent, hi van afegir també llibres per adults, essent doncs una llibreria on grans i petits puguin trobar llibres per llegir.

Els tres impulsors de la llibreria trien Sant Andreu perquè el coneixen i perquè els interessava el teixit cultural que hi ha i el fet de no haver-hi una llibreria similar de les seves característiques. Seguint un model de cooperativa de treball, tots tres son socis treballadors per igual i aposten clarament per una llibreria faci una aportació de valor a la comunitat, teixir vincles i fer xarxa amb entitats i associacions andreuenques.

Des de la llibreria volen arribar a tenir un fons de qualitat amb lectors amb compromís crític, una lectura que faci pensar tan sigui assaig com narrativa. L’oferta també inclou llibre infantil i juvenil per tal que hi puguin venir a comprar gent de totes les edats.

Un dels punts forts son doncs les activitats pensades per compartir. Ara per ara ja han engegat un club de lectura, on es proposen llibres que permetin qüestionar el món a través de la lectura.  Una altra activitat que volen iniciar, és el de les lectures per part dels propis autors.  És una alternativa la presentació tradicional (que també faran) on les autors llegeixin la seva pròpia obra i permeti doncs acostar l’obra mitjançant el seu autor que escollirà fragments del llibre de manera que el públic la pugui percebre millor i acostar-s’hi encara que no sigui una novetat.  També hi ha previst organitzar tallers, com ara un sobre aprendre a llegir o un altres sobre Barcelona literària per conèixer llibres on la ciutat n’és protagonista.

Comença doncs un projecte que s’inicia amb empenta i que amb el temps pot esdevenir un punt de referència per trobar bons llibres i poder acostar-s’hi a partir de la presència dels escriptors que els explicaran o dels lectors que en compartiran la lectura.

Xavier Aragall