Míriam Pérez

L’editorial andreuenca Triangular Edicions va presentar el passat 28 de setembre la seva nova publicació, Feminicidi, a la llibreria La Tribu, situada al carrer Pons i Gallarza.

L’autora, Carme Adán, és doctora en filosofia, assagista i política gallega. A Feminicidi analitza la violència contra les dones, les noves formes que adopta el patriarcat i la importància que tenen les paraules perquè la societat prengui consciència.

652_foto llibre Feminicidis

L’assaig es va publicar a l’any 2018 en gallec, i ara veu la llum l’edició en català de la mà de Triangular Edicions. L’autora analitza com hem arribat a fer servir el concepte de ‘feminicidi’ per referir-nos als assassinats de dones i que, tot i que hi ha noves lleis i actuacions, les xifres de delictes de violència de gènere encara són terribles. I com de representatiu és el fet que, tot i que el problema cada cop és més greu, la Justícia encara dubta de la paraula d’una dona que denuncia una violació o un maltractament.

Carme Adán explica que el patriarcat s’ha adaptat als nous temps, però encara existeix molt arrelat. Potser no hi ha un masclisme tan explícit, perquè les dones han aconseguit, en la seva lluita, derrocar molts estereotips. Però encara assumim com a normal que els sous siguin desiguals o que les responsabilitats vers la llar i la família estiguin mal repartides.

L’obra afirma que «el patriarcat cerca noves formes de mantenir la submissió de les dones. La violència contínua sent el seu principi fundant. Hem d’apuntar cap als Estats com formes per reproduir la violència i la desigualtat en la seva pròpia configuració. Despatriarcalitzar l’Estat no consisteix a incloure dones. Això, en tot cas, corregeix un dèficit de representació. Consisteix en trencar el contracte sexual. Assumir que continuem mantenint les esferes de lo públic i lo privat. Que nosaltres, les dones, seguim encarregant-nos de lo privat com a mandat de gènere i que, nosaltres mateixes, seguim desvaloritzant-ho. No tenim el reconeixement en lo públic i, en lo privat, el reconeixement es converteix en un parany perquè la dicotomia segueix present a la nostra Societat. Tampoc volem signar el contracte social per expropiar als éssers humans i la naturalesa, fent créixer la pobresa i la desigualtat, així com la destrucció ambiental. Volem trencar el contracte sexual per poder pensar altres visions del món menys dominadores i destructives.»

Carme Adán (Donostia, 1966) va presidir l’Aula Castelao de filosofia des de l’any 1997 fins l’any 2005. Durant els anys 2005-2009 va tenir el càrrec de Secretària Xeral da Igualdade al govern gallec. Presidenta de la “Unidade Muller e Ciencia” de Galicia entre els anys 2007-2009. Des del 2009 fins l’any 2016, VIII i IX Legislatura, va ser diputada al Parlament gallec pel BNG. A l’actualitat exerceix com a catedràtica de Filosofia a l’IES Politècnic de Vigo i coordina la secció “Pensamento” do Consello da Cultura Galega.

Triangular Edicions és la primera editorial andreuenca independent de pensament crític i de proximitat, que va néixer al novembre de l’any passat. Fins ara ha publicat Palestina en blanc i negre, de Muhammad Sabaaneh, i Miraràs al Món de l’andreuenca Mar Vallecillos.