El web Festa Catalunya descriu la nostra festa major com “una festa major participativa i viva, en la qual destaquen la programació d’activitats organitzades per les entitats del seu ampli teixit associatiu, el correfoc infantil, el ball de rams, la cercavila de la Festa Major amb participació de tot el bestiari i elements folklòrics del poble i d’arreu de Catalunya, la diada castellera, i com no, els dinars i àpats populars, sense els quals no seria una bona festa major!”

653_Portada
Autror: Jaume Montserrat. https://www.instagram.com/jaumemontserrat/

Aquest any, el dia 30 de novembre, dia de sant Andreu s’escau en dissabte, per tant, el gruix de la festa major es concentrarà al voltant del cap de setmana del 30 de novembre i l’1 de desembre, tot i que la gresca continuarà al cap de setmana següent degut al ‘pont’ del 6 i el 8 de desembre.

Enguany tindrem pregó, l’esclat andreuenc, el cercavila, l’envelat, el correfoc i el piromusical a la plaça Orfila. Però seguirem sense sentir la remor de la fira entre els carrers del poble i tampoc intuirem les ombres de colors que s’escampen al seu voltant, ja que mentre durin les obres del mercat, la ubicació de la carpa provisional farà desplaçar el gruix de la fira cap al parc de la Maquinista, com ja va passar en anys anteriors. Tot i això, les obres del mercat ja estan licitades, per tant, esperem que per les properes edicions tot torni al seu lloc tradicional.

Comencem doncs la ruta de la festa per tant d’animar-vos a seguir el màxim d’activitats possibles. I ho fem parant al Mercat, que continua vivint la festa fora de casa seva, mentre dura la seva remodelació.  Però, tal com ens indiquen els responsables del mercat i seguint la tradició, es faran diverses activitats per Festa Major (concursos, tasts de productes, …). Però n’hi ha una que en destaca per ser la més emblemàtica: la xocolatada. “Oferim xocolatada desfeta amb melindros que, donat el fred que sol fer en aquelles dates, sempre té molt bona acollida”. Aquesta activitat s’acompanya de titelles, actuacions musicals, màgia etc. Diferents formats per tal que petits i grans passin una tarda ben entretinguda.

novembre vinyeta
Jaume Montserrat

Des de la seva creació l’any 1981, Diables de Sant Andreu ha participat activament de la festa major any rere any. En ésser la primera colla de diables del poble, van ser precursors i pioners en de la difusió del foc pels nostres carrers durant les nostres festes majors, i continuen fent-ho amb la seva estètica, estil i idiosincràsia amb el foc tan particular, enguany, organitzant el correfoc que tindrà lloc el proper Dissabte 7 de Desembre. Alhora, també es caracteritzen per la realització d’un espectacle artístic i un castell de focs abans del citat correfoc, el d’aquest any molt especial ja que el volen dedicar a un company que malauradament els ha deixat.

642_Diables (Ville)
Ville Lahdenvuo

Tanmateix, durant les festes no només participen del correfoc, també són una de les entitats participants de la cercavila, essent una de les poques que ha participat en totes i cadascuna de les edicions realitzades des de que es va començar a fer l’any 1992. Una altra esdeveniment que caracteritza la seva entitat durant la festa major és La Festassa, festa inclusiva, popular i temàtica que celebren al seu local (carrer Ramon Batlle 9) des de fa més de vint anys i que aquest any tindrà lloc el Dijous 5 de Desembre.

Per la seva part, La Lira ha fet coincidir l’inici dels actes del 150è aniversari de la seva Societat amb l’inici de la Festa Major (30 novembre). Han programat un dia ple d’activitats, mostres de les disciplines de les seccions internes d’activitats i música en directe perquè tothom que ho vulgui es pugui apropar a l’entitat i celebrar-ho amb ells. A més, aquell mateix dia es farà l’entrega dels premis del concurs de logotip commemoratiu que van fer al llarg de l’any i que significarà una nova imatge per l’any 2020. Per rematar, el diumenge 1 de desembre, l’actor Pep Munné ens delitarà amb el monòleg ” La confessió de Stavroguin” de Dostoievski  al teatre de l’entitat.

Com cada any, l’AE Muntanya fa un sopar de Festa Major per a tots els socis i sòcies, en el transcurs del qual faran entrega de les ensenyes d’argent, or i platí a aquells que fa 25, 50 i 75 anys que estan amb ells. Enguany el sopar es fa el dia 29 de novembre al Casal de Gent Gran Bascònia, carrer Bascònia 42. El dia 26 de novembre inauguren al seu estatge social, al carrer Montsec 9, una exposició fotogràfica de les obres presentades pels socis i sòcies amb el tema: “ombres”. L’exposició es podrà visitar els dimarts i dijous de 20:00h a 22:00h fins el dia 9 de gener del 2020.  Per acabar, el diumenge 1 de desembre, el grup de joves de l’entitat organitza, sota el nom “Alpinistes per un dia: expedició per Sant Andreu”, un joc de pistes i d’orientació per els carrers del poble, amb sortida i arribada al nostre estatge social, al carrer Montsec 9. Aquesta activitat està oberta a tothom, es en horari lliure, ja que no es tracte de cap cursa, amb sortides diverses durant tot el dia, des de les 10:00h fins a les 18:00h i s’orienta a donar a conèixer el grup, el qual esta duent a terme un seguit d’activitats molt remarcables.

653_foto monogràfic Festa Major_2 (ACarrascal)
Andreu Carrascal

Per la seva banda, l’Agrupament Escolta Jaume I, com cada any, duem a terme la baixada de la pancarta de Festa Major, mentre que trabucaires i el repicó de campanes ens acompanya, una activitat que tot el poble espera amb molts nervis després del pregó i és tradició.  De cara al 2020, l’associació anuncia que l’Agrupament Escolta Jaume I celebrarà el seu 65è aniversari, i que estan preparant una de gran amb moltes sorpreses entre mans per celebrar-ho tots junts.

Per qui vulgui menjar bé, els Pioners i Caravel·les del A.E.I.G. GREGAL, com cada any, organitzen la botifarrada anual per a les festes de Sant Andreu que enguany es celebra el diumenge dia 1 de Desembre a Can Fabra.

Per qui l’agradi la dansa, que sàpiga que hi ha dos balls populars creats per l’Esbart Maragall que només es ballen durant la Festa Major i que formen part del Seguici Festiu de Sant Andreu de Palomar, que surt a l’Esclat de Festa Major (el primer dissabte de les festes, el dia 30) i a la Cercavila de Festa Major (l’endemà, el dia 1 de desembre). Els dos balls fan referència a la història del nostre poble i parlen de diferents vessants del seu passat: l’un és el Ball del Corpus de Sang, que recorda a l’extensa etapa agrícola de Sant Andreu i fa una referència explícita a un dels fets més importants de la nostra història: la revolta dels segadors que va començar a Sant Andreu amb el Sant Crist de la capella com a estendard. El ball segueix el patró dels balls de pastorets del Penedès i el Camp de Tarragona i el seu punt àlgid és el moment en què entrecreuant les forques s’aixeca el rabadà amb la figura que s’anomena “la bóta”.

653_foto monogràfic Festa Major_1 (Esbart Maragall)

L’altre és el Ball de Teixidores, recordant la importància del passat obrer i tèxtil al llarg del segles XIX i XX que va revolucionar el nostre poble. L’estructura del ball és similar als balls de gitanes del Penedès i el Camp de Tarragona, les teixidores van trenant els seus cordons al voltant d’un pal que recorda la peça d’un teler i coronat per una bobina. El capatàs, els carboners i Donya. Fabra acompanyen les teixidores donant un caire satíric a tot el ball. Durant l’Esclat els personatges del ball ofereixen els seus versos satírics a plaça Orfila, que repassen l’actualitat local o nacional i no deixen a ningú sense rebre!

La dansa també serà present durant les festes, el diumenge 8 de desembre a partir de les cinc de la tarda a l’envelat de festa major (Plaça de Can Fabra) hi haurà un seguit de representacions dels següents grups i entitats: , Associació Veïnal Sant Andreu Sud, Escola de dansa Hermínia Espejo (17:22h), Klimax Dance Nation , MAB Dance Center, Club Esportiu Sentits, CEM Bon Pastor, Gemma Dansa , A.A.V.V. Sant Andreu de Palomar.

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) organitza l’exposició “Espai i Festa. La transformació festiva de l’espai urbà a les viles i barris de Barcelona” al Centre de Cultura Popular de Sant Andreu de Palomar  (Can Galta Cremat), del 27 de novembre al 15 de desembre de 2019. S’inaugurarà el 27 de novembre, a les 19 hores. El dissabte 30 de novembre -Festivitat de sant Andreu-, a les 11 del matí, l’historiador Pau Vinyes i Roig farà una visita guiada pels indrets que han configurat la història dels transports a Sant Andreu de Palomar. El punt de trobada serà la plaça d’Orfila, davant de l’Ajuntament. Finalment, cal destacar també la presentació del Llibre de Finestrelles 11 “Sant Andreu de Palomar”, facsímil de l’obra pòstuma de mossèn Clapés, editada el 1900, tot just tres anys després de l’annexió del poble de  Sant Andreu de Palomar a la Ciutat de Barcelona.

Arran del desè aniversari de la fundació de Tot Història Associació Cultural s’ha aconseguit arreplegar tots els articles de la revista digital Catxipanda que parlen de Barcelona, publicant-los en el llibre “Històries de Barcelona”. Son històries arqueològiques, feministes, revolucionàries, republicanes, veïnals, d’oci i de personatges que han contribuït a dibuixar el relat humà d’una ciutat oberta i transformadora al llarg dels anys El manuscrit serà presentat el proper divendres dia 29 de novembre, a les 19 hores, a la sala Versalles.

I tampoc ens oblidem de la Fabra i Coats (Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona). Totes les activitats amb les que la Fabra i Coats participa a la Festa Major de Sant Andreu s’engloben dintre de “La Fàbrica en Obert”, que inclou programació artística durant diversos dies.  El 29 de novembre, se celebrarà una conferència performativa per part de la Núria Gómez Gabriel, al Centre d’Art Contemporani. El 30 de novembre, l’epicentre de la festa, La Fàbrica obrirà per a tothom per descobrir i viure de primera mà com treballen els artistes, amb visites als seus tallers, passejades, instal·lacions i l’espectacle fruit de performances participatives que us portaran més enllà, perquè el present no està escrit! I ja al desembre, seguirà amb la festa major via concerts i oci antiestigma ( 4 de desembre), sense oblidar les activitats en el marc del Festival Reteena, com la projecció de la pel·lícula “Your Name” (7 de desembre) o la taula rodona: La banda sonora de la meva vida, amb Adolescents.cat, (8 de desembre), entre d’altres. Podeu consultar més informació al seu web.

A més, Ren Art 12 organitza el dia 30 a les 12 dl migdia l’obra de teatre “ Basat en temps real” de la companyia Tribo, el divendres dia 13 de desembre l’obra de microteatre de la companyia Delirium Tres, Feliz Navidad, d’ Àngel Romero. I després d’això, també organitzaran exposicions, vermuts i altres activitats durant el mes de desembre.

I per acabar el nostre recorregut, recordem les moltes activitats que organitza l’Ateneu l’Harmonia: el dia 28  hi haurà Jam Session de Festa Major, a càrrec del Taller de Musics. L’endemà el dia 29 a les 19h,  Docufòrum sobre el vídeo OMG (Organismes Modificats Genèticament), amb col·loqui posterior. A càrrec de la Cooperativa de Consum Ecològic Borronets. El dissabte  30 a les 12h, Concert familiar del cicle ‘Orelletes’ amb Lidia Mora i Ruselito.  El dimecres dia 4  a les 20.30h hi ha previst concert amb La Cosa Pública i Istari Band, en col·laboració amb la Fàbrica de Creació i L’Afluent. Dijous dia 5  també  a les 20.30h Obrim bucs. Concert amb grups que assagen als bucs de l’Ateneu L’Harmonia amb Archibald i Los Eléctricos.

Alba Cabrera i Xavier Aragall