Otaku és el terme amb el qual es denomina a una persona que sigui fan del manga, l’estil de còmic japonès, i la cultura del Japó en general. I fa ara un any i tres mesos que a Sant Andreu va obrir Gokuraku, la botiga que vol ser el paradís, com indica el seu nom, dels adeptes al món friki a Sant Andreu.

Va obrir l’1 de desembre de 2018 per les Festes de Sant Andreu com a botiga física, tot i que feia un parell d’anys que ja existien com a botiga en línia. A la botiga venen roba i accessoris de la cultura japonesa, així com pastes i begudes i peces úniques de la cultura japonesa i americana, no les que es poden trobar a les grans superfícies. El perfil de clients va des de col·leccionistes fins a un públic adolescent o familiar que ve per comprar un regal o també per gaudir pròpiament.

83163365_1346958922170568_7629594322819612672_n
Cues davant la botiga en motiu del taller de Hatsune Miku

El seu propietari, en Rubèn Molins, va ser el primer alumne de l’Escola Joso que volia especialitzar-se en manga. Quan el comparen amb el nou Món Mític, que va tancar l’abril de l’any passat després de divuit anys, ell explica que Gokuraku vol anar més lluny tenint més figures, marxandatge i còmics. Es dediquen al cinema, series, manga, anime… tot el món relacionat amb el món japonès i el món de fantasia nord-americà. I per a ells, el següent pas serà potenciar l’europea, com Tintín o l’Astèrix i Obèlix.

A part de vendre a la botiga, a Gokuraku fan altres activitats. Assisteixen al Saló del Manga cada any amb la seva parada i han col·laborat amb FICOMIC (Federació d’Institucions Professionals del Còmic). Aquí al poble, col·laboren molt amb la Biblioteca Can Fabra – la biblioteca que té més còmics i mangues de Catalunya, més de 25.000 exemplars-. Fins a l’any passat, feien una fira que és d’on prové el nom del local, Gokuraku. El 2015, van venir a la fira 3.000 persones i el 2018 fins a 20.000 persones. Avui, Gokuraku continua fent exposicions diverses a la Biblioteca. I també fan una exposició d’Indiana Jones que és itinerant per Museus de tota Catalunya i a Irún (País Basc), que actualment es troba a Tàrrega (Lleida).

Però això no és tot. Dins la pròpia botiga, organitzen xerrades i trobades de fans i també didàctiques sobre el món de la falsificació dels productes manga, anime i americans o com evolucionarà el món del còmic. A Gokuraku han vingut els dobladors de Bola de Drac; la que posa la veu a l’Arale, que és una noia andreuenca, l’Ana Maria Camps; han convidat alguns autors i han fet l’esdeveniment oficial a tota Espanya del taller de Hatsune Miku, una cantant hologràfica que actuava al Palau Sant Jordi l’endemà, i hi havia cua al carrer per entrar a la botiga aquell dia.

A Sant Andreu, ens explica el propietari de Gokuraku, agrada molt Son Goku i Harry Potter. Això ha fet que els productes que venen a la botiga s’hagin d’haver adaptat també al que als veïns i veïnes els hi agrada, però mantenint l’essència. A més, ve molta gent de fora del poble a comprar aquí, de Barcelona i de les ciutats del voltant, buscant aquestes peces més exclusives.

Igualment, en Rubèn agraeix la bona reacció dels andreuencs i andreuenques quan fan crides per les xarxes socials perquè vinguin a una trobada i espera continuar captivant a les famílies més otaku del nostre poble.

Alba Cabrera