Entrevista al Fus: col·lectiu antifeixista de Sant Andreu

Quin és l’objectiu del moviment antifeixista ( en general ) i el Col·lectiu Antifeixista de Sant Andreu (en particular)?

L’objectiu del moviment antifeixista n’és un i clar: eliminar el feixisme i el racisme fins que no en quedi cap mena de rastre ni engruna, i això vol dir fer-ho al carrer, a les institucions i, perquè no dir-ho, també en les nostres pràctiques quotidianes. Com a Fus ens plantegem fer-ho dins l’àmbit del districte, però sense perdre de vista les zones més properes ni la globalitat de l’entorn.

Quan sorgeix l’empenta per crear aquest col·lectiu a Sant Andreu?

El neguit sorgeix ara fa un any, arran de la protesta contra una paradeta de Vox de finals de gener de 2019. S’hi va respondre amb una concentració però van haver-hi 3 persones detingudes, i vèiem que era una tendència que en anava en augment: el clímax potser va ser l’empresonament d’una antifeixista en les protestes contra Vox el 30 de març de 2019. Observàvem que el feixisme més descarat i desvergonyit públicament no era una cosa passatgera i calia fer-hi front de forma estructurada i organitzada, conscient i determinada.

657_imatge Col·lectiu antifeixista

El nom de FUS està relacionat amb les fàbriques tèxtils? El nom inclou també una reivindicació?

Sí, clar. Prenem el fus de les filadores i les teixidores de Sant Andreu com a símbol propi de la nostra classe, des de la qual i per a la qual volem crear present i futur dignes: perquè som classe treballadora. Amb tots els colors i orígens, tenim el deure i la responsabilitat de teixir i cohesionar la nostra classe. Des dels carrers, teixim veïnat, teixim poble. Amb tots els colors contra el racisme, el feixisme i el masclisme. Tenim la voluntat també de denunciar el racisme estructural de la societat on vivim. No volem ser veïnes de primera o de segona: volem i exigim els mateixos drets per a tota la nostra classe, perquè és de justícia.

Quines son les principals reivindicacions del Col·lectiu Antifeixista de Sant Andreu?

Segurament, ja les hem respost anteriorment. Bàsicament, volem una societat on tothom siguem iguals en drets dins de la diversitat que ens caracteritza. I sabem que això, dins del capitalisme patriarcal en què vivim, és impossible: masclisme, racisme, classisme… hi ha tot un seguit d’opressions i explotacions que ataquen la nostra classe, la treballadora, i especialment les baules més dèbils, les persones més febles socialment: dones; migrants; persones LGTBI, racialitzades o d’esquerres,… El feixisme és qui condensa la màxima expressió de tots aquests atacs, arribant a les agressions físiques que, a més, gaudeixen de molta impunitat per part de l’Estat, fins i tot del govern de la Generalitat. Volem fer visibles aquest racisme i classisme estructural que també patim la classe treballadora i les classes populars del districte de forma concreta.

Considereu que l’ascens electoral de VOX que té un discurs feixista, és una preocupació creixent?

Sí, però no només Vox, malauradament. Està clar que a l’Estat espanyol el feixisme sempre ha tingut un component nacionalista espanyolista, que enyora la dictadura franquista i que ubica l’independentisme entre els seus enemics, a part dels que hem dit abans. Però també som conscients que aquest auge del feixisme té raons estructurals: no és casual que passi en moments previs a una nova crisi capitalista. Sense haver sortit de l’anterior, amb un empitjorament permanent de les condicions de vida de la classe treballadora, ens trobem ara a les portes d’una nova amenaça contra les nostres possibilitats de vida digna, contra el nostre present i futur. El principal problema és el desplaçament del ‘sentit comú’ cap a la dreta i de canviar la ‘centralitat’ de les polítiques, que seran cada cop més agressives contra les dones, les migrades, la classe treballadores i les nacions oprimides

Xavier Aragall i Alba Cabrera