El 18 de març proppassat ens assabentàvem de la trista notícia de la mort de Jaume Isalgué i Canals, un home de fermes conviccions, d’esquerres i arrelat al seu poble nadiu. Qui escriu a aquestes ratlles va tenir el goig de conèixer-lo i en preserva un grat record. Tot seguit us fem un petit esbós biogràfic.

Jaume Isalgué i Canals va néixer el 1945 a Sant Andreu de Palomar. De petit va estudiar a Les escoles Pare Manyanet –Els Padres– i Ausiàs March, i de jove a l’Escola d’Alta Direcció i Administració (EADA). El 1976 va entrar a militar a Convergència Socialista de Catalunya -organització política creada arran de l’escissió del Moviment Socialista de Catalunya-, partit  encapçalat per Joan Reventós i Carner, futur president del Parlament de Catalunya. Un any després entra a militar al Partit Socialista de Catalunya Congrés (PSC-C). Finalment, en fusionar-se diferents organitzacions socialistes i crear-se el Partit dels Socialistes de Catalunya, en serà un destacat militant. A partir d’aleshores és escollit membre de l’executiva local andreuenca. Col·laborador a petició de Josep Moratalla i Martínez dels regidors Gonzalo Crespo i Pau Cernuda, als districtes Novè -actual Sant Andreu- i  Nau Barris, respectivament. L’any 1981 entra a treballar a Mercabarna impulsant cooperatives de treball.

658_foto Isalgué

Arran d’un ictus ocorregut el gener de 1990 va quedar impossibilitat de mig cos i es movia amb dificultat reduïda. Tanmateix, la malaltia no va ser cap impediment per seguir actiu en política i a nivell social. Entre 1999 i 2003 va ocupar el càrrec de conseller del Districte de Sant Andreu en representació del PSC i entre 2004 i 2008 el de vici-secretari de l’Agrupació Socialista de Sant Andreu. Més enllà de la seva militància amb el PSC va ser un dels fundadors del Reagrupament de les Esquerres Catalanes (REC), plataforma creada des de Sant Andreu amb la intenció d’impulsar la col·laboració política entre les organitzacions polítiques d’ERC, PSC i ICV, des d’una òptica de sobiranisme d’esquerres i com eix vertebrador d’una Catalunya socialment justa i lliure.

També va col·laborar amb l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar així com de la dinàmica associativa andreuenca. Soci del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias des de la seva fundació. Vivia a Recesvint i participava en l’organització festiva d’aquest carrer per la festa major. Des del Sant Andreu de cap a peus volem expressar el nostre més profund condol a familiars i a amics per tan sensible pèrdua. Fins sempre, Jaume.

Pau Vinyes i Roig