Lluny queda aquell 14 de Març quan vam haver de canviar completament les nostres vides i aïllar-nos del nostre entorn, amb la intenció de posar fre a una pandèmia cada cop més estesa. Ens vam tancar a casa, però el mateix temps vam descobrir que teníem finestres, balcons i terrats i que a través d’ells podíem gaudir d’un verb màgic: observar.

Aquesta acció que molts i moltes vau fer aquell primer dia i heu anat repetint jornada rere jornada, és el que diàriament fem els observadors meteorològics. Segurament no vam inventar el teletreball, però ens hi vam acostar. I el fet, es que aquests mesos de confinament hem anat molt enfeinats, fins i tot assolint rècords climàtics de tot tipus, s’ha demostrat que malgrat el país s’hagi aturat, la méteo ha seguit essent notícia.

658_gràfics météo

Just començar la segona quinzena de març vam trencar una dinàmica càlida i anticiclònica i ja el dia 16 van arribar les pluges, les baixes pressions i una refrescada molt notable, un panorama canviant que es va allargar fins al final de mes. Ja al Març s’ensumaven llevants i un canvi de circulació cap a aires mediterranis, però segurament no imaginàvem el que vindria a l’Abril.

El primer dia d’Abril ja va començar plujós i fred i després d’uns 9 dies de relativa bonança van començar els temporals. La primera situació de pluja continuada va arribar el dia 13, amb prop de 35mm. Però el plat gros es va iniciar el dissabte dia 18. La tarda d’aquell dissabte va engegar un temporal de llevant que es va allargar fins al dia 22 d’Abril. En 5 dies vam recollir 191,6mm i tant el dia 19 amb 75,4mm com el dia 21 amb 61mm van superar l’anterior registre més elevat de pluja en 24h per un mes d’abril. Aquest episodi de pluja, ha estat el més important enregistrat fins ara al nostre observatori, en 16 anys de dades, superant el passat temporal Glòria i d’altres episodis, sobretot de tardor.

Tot plegat no només va acabar amb l’abril més plujós de tots els temps, amb 243,4mm, sinó amb el període mensual més plujós des de 2004 al nostre poble.  Després del temporal ve la calma, i el temps es va estabilitzar a finals de mes, obrint un nou escenari pel maig. El final d’aquest confinament i l’inici de la desescalada ha anat acompanyada de bon temps, sobretot amb un panorama de calor i estiu avançat a partir de la segona quinzena de Maig. També alguns dies de xàfec i trons de primavera, però amb un balanç de mes extraordinàriament càlid, tant que s’ha batut el record absolut de mitjana de temperatura per maig, amb 20,7ºC, 2,4ºC per sobre de la mitjana.

Sergi Corral