Aquest any, si tot va bé, el Sant Jordi es celebrarà el 23 de juliol. Malgrat que el Covid-19 l’hagi endarrerit, no ha de faltar la tradició de comprar llibres ni la recomanació de lectures.

Aquest any per Sant Jordi ens han faltat moltes coses. Ens han faltat les parades de llibres i de roses al carrer, fer cua davant dels autors perquè signessin el nostre llibre, passejar entre la gent i gaudir del bon temps i de l’ambient.  Esperem que el dia del llibre al juliol permeti recuperar aquest ambient.

Però hi ha una cosa que no ha de faltar, i és l’amor pels llibres i per la cultura. No han faltat les lectures virtuals, les salutacions dels autors a través de les xarxes i la presència, a tots els balcons de Sant Andreu i als nostres cors, del record i l’esperança de viure ben aviat de nou el nostre Sant Jordi.

Així que, per no quedar-nos amb les ganes de noves lectures pel Dia del Llibre, hem demanat a una de de les nostres llibreries preferides de Sant Andreu, La Tribu (Carrer de Pons i Gallarza, 30), algunes recomanacions de títols.

658_portades llibres_1

Comencen recomanant-nos Els argonautes, de Maggie Nelson, editat per L’Altra Editorial. Es tracta d’un llibre inclassificable i inspirador que barreja autobiografia, vida personal i teoria acadèmica. Al cor del llibre, una història d’amor: la relació entre l’autora i l’artista transgènere Harry Dodge, l’enamorament i el sexe, les dificultats per embarassar-se, les injeccions de testosterona i les converses infinites, la complicitat inquebrantable i, finalment, l’embaràs i les complexitats i alegries de formar una família.

 

Seguim amb Las madres no, de Katixa Agirre, publicat per Tránsito, una lectura colpejadora que comença amb una mare que assassina als seus bessons. Una altra dona, la narradora i protagonista de la història, està a punt de donar a llum. És escriptora, i s’adona que coneix l’autora de l’infanticidi. La seva obsessió es dispara i demana una excedència per investigar i escriure sobre la veritat oculta darrera del crim.

La tercera recomanació és Un cor massa gran, d’Eider Rodríguez, considerada una de les escriptores més impactants de les lletres basques. El llibre està editat per Periscopi i es tracta d’un recull de vint contes sobre personatges que es troben en aquell punt d’inflexió on sembla que tot està a punt de trencar-se i on el diàleg entre emoció i raó es fa més intens. Una lectura original que sorprèn a cada pàgina.

 

Els més joves lectors de la casa no es poden quedar sense el seu llibre, així que per a ells recomanem Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers, de Benjamin Alire Sáenz, editat per l’Altra Tribu (germana petita de l’Altra Editorial). Dos joves aparentment oposats descobreixen que els uneix una amistat molt especial a través de la qual aprendran qui són i les persones que volen ser. Aprendran a creure en ells mateixos, a fer-se grans i descobriran, junts, els secrets de l’univers.

658_portades llibres_2

L’editorial Blackie Books ens ofereix La noia ocell, de Sandy Stark-McGinnis, la història d’una nena que està convençuda que un dia es convertirà en ocell i podrà volar ben lluny de la casa d’acollida on viu. Un llibre que fa volar, recomanat per nois i noies de 12 a 13 anys.

Per a lectors i lectores de 7 a 8 anys, La Tribu ens recomana Els gossos pirata, de Clementine Melois, publicat per Cruïlla. Una divertidíssima història sobre l’assalt a un vaixell on viatgen tres noies ben espavilades per part d’una estrambòtica tripulació de gossos pirata.

I per als més petits i petites tenim Què ens cal?, de l’estimat Gianni Rodari, autor de Contes per telèfon. El llibre l’ha publicat Kalandraka amb motiu del centenari del naixement del famós escriptor, i ha recuperat així una obra que, al més pur estil Rodari, converteix les idees en joguina poètica i intel·ligent.

658_portades llibres_3

 

Des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, també ens envien les seves recomanacions de lectures per aquests dies. Podem descarregar números antics de la revista Finestrelles i del Llibre de Finestrelles en el portal raco.cat. I també podem consultar altres revistes andreuenques online a trencadis.diba.cat i a l’hemeroteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat de  Barcelona (ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca).

Finalment l’editorial andreuenca Llop Roig, presenta la biografia de l’Elisa García miliciana antifeixista andreuenca i el llibre La vida que passa un retrat de l’escriptora i feminista Albina Fancitorra. Dins la col·lecció de la Catalunya desapareguda el nou llibre Sant Andreu de Palomar, el món del treball.

 

Míriam Pérez