El passat dia 30 de novembre, dia de Sant Andreu l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, juntament amb l’Associació de Veïns Sant Andreu Nord-Tramunatana, l’Associació veïnal Sant Andreu Sud, l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor es van aplegar a la plaça Orfila per tal de mostrar el seu desacord per la proposta de construcció d’un tanatori a la zona de casernes.

Protesta de les Associacions de veïns a la plaça Orfila/CARLOS ESCUDERO

L’equipament seria una iniciativa privada, i estaria situada en l’espai on s’havia acordat que hi anés un alberg juvenil de titularitat pública. La principal queixa, no és perquè no es vulgui un tanatori, sinó pel fet que aquesta decisió s’ha pres d’esquena a les entitats veïnals, concretament als anys de reunions entres veïns i administracions per tal de consensuar els equipaments necessaris a Casernes.

Aquesta situació arriba quan fa 14 anys que es va aprovar el pla definitiu per urbanitzar els terrenys que ocupaven les casernes militars al voltant del darrer tram del carrer Torras i Bages. Un pla que acumula molt retard en molts dels equipaments i habitatges que hi havia previstos.

Fent una mirada enrere el pla de Casernes, el moviment veïnal ha centrat la reivindicació en aconseguir aquests terrenys per a Sant Andreu. “No ens robareu les casernes” així de contundent fou el crit reivindicatiu de l’AVV, juntament amb altres entitats i col·lectius, davant del risc de perdre l’oportunitat. Calia fer front als tripijocs de les administracions municipals, i evitar que la maquinària de l’especulació immobiliària fes de les seves i deixés només les engrunes. Després de molt d’estira i arronsa es va aprovar un pla urbanístic que contemplava equipaments, habitatges i zones verdes. De nou la mobilització veïnal va aconseguir guanyar espais, no tots els que es volien, ja que l’habitatge protegit previst hauria de ser més, però la reivindicació no havia estat en va. L’any 2006 quan es va aprovar el pla i quan tot just s’iniciaven els primers equipaments, comença una crisi econòmica que encara arrosseguem. Resultat, tot es va aturar, i molt a poc a poc es van construint els equipaments previstos. 

En els darrers anys s’han anat convocant actes per reivindicar, per part de l’AVV de Sant Andreu de Palomar i l’AVV Sant Andreu Nord-Tramuntana,  la necessitat d’acabar els equipaments previstos.

Redacció