La Societat Cultural i Esportiva la Lira té actualment vuit seccions culturals i esportives, però és una entitat que ve de lluny. Nascuda com a Societat Coral la Lira va començar a caminar l’any 1870 en el marc de la creació de grups corals que es va estendre per Catalunya seguint l’impuls de la societat filharmònica de Josep Anselm Clavé.

Aquest 2020 doncs la Lira ha fet 150 anys, i tota la seva història es pot trobar ara en un llibre editat per la mateixa entitat en motiu d’aquest aniversari.  Escrit per l’historiador andreuenc Pau Vinyes i Roig, el títol del llibre ja ens dona la idea del què hi trobarem, “La Lira, 150 anys fent poble. Recorregut d’una entitat a través de la història” i és que el llibre permet fer un trajecte en el temps amb molta documentació i entrant en detalls que han anat configurant la història d’aquesta institució, una recorregut que ens permetrà també conèixer millor com era i com és Sant Andreu.

Un llibre que comença amb el retrat del Sant Andreu de mitjans del segle XIX, on la implantació d’un ampli teixit industrial va fer canviar completament la fesomia del poble, i podem conèixer de primera mà el context econòmic, polític i social en el qual apareix la Lira.

L’estructura del llibre, que va descrivint l’evolució de l’entitat per períodes concrets, a vegades una dècada a vegades uns pocs anys, que ens permet fer un seguiment gairebé quotidià de l’entitat i on podem trobar documentats els grans canvis, decisions importants, actes de les reunions de la junta etc. que ens convida a ser un espectador directe d’aquest dia a dia. I tot sempre ubicat en el context històric de cada moment, entre els quals hi ha dictadures, guerra, post guerra, temps de silencis i temps d’esperances.

El llibre també ens acosta a tots aquells noms i cognoms de persones que amb la seva generositat i dedicació han anat bastint aquest projecte cultural. És doncs també un bonic homenatge i reconeixement d’aquelles persones que l’han fet possible. També hi destaca el contingut gràfic, amb un important nombre de fotografies que posa imatges d’aquest dia a dia andreuenc i ens permet ser millor coneixedors del nostre passat, que no deixa de ser la millor  manera de poder entendre el present i pensar millor el futur.

Xavier Aragall