Aquest 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia del coronavirus. Ens hem acostumat a dur mascareta, als gels hidroalcohòlics, a les videotrucades, a no viatjar gaire lluny… La part positiva que ens ha deixat aquest any és que hem reconnectat amb el nostre entorn de proximitat i hem après a valorar més que mai els oferiments locals que té el poble en el qual vivim.

En uns temps molt difícils també per a l’economia, el tancament de les grans superfícies durant el mes de novembre i principis de desembre ha donat un impuls al comerç local, que està tornant a recuperar el paper que tradicionalment tenia a Sant Andreu.

VILLE LAHDEVUO

Tanquen els centres comercials, obren les botigues locals

Si bé és cert que durant el mes de novembre, els centres d’estètica i la restauració van romandre tancats per indicació de les autoritats sanitàries, ara al desembre han tornat a l’activitat. Però en línies generals, que els centres comercials només tinguin els supermercats i perfumeries o òptiques obertes, ha impulsat el comerç local.

Des de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, explica que “amb la pandèmia, la gent ha donat la importància que mereixen les botigues locals. No ens va malament tot i la crisi de la Covid-19. Que ara moltes persones teletreballen, no es pugui sortir del municipi els caps de setmana i el tancament dels centres comercials ens ha donat un impuls”.

En el darrer segle XX, el comerç local andreuenc ha patit molt per haver de competir amb els centres comercials de la perifèria del poble (La Maquinista, el Corte Inglés de Can Dragó, l’Heron City i l’Hipercor de Meridiana). Per tant, les botigues de Sant Andreu ja venien d’un període difícil abans de la irrupció de la pandèmia al març. Per això, tot i que el comerç andreuenc, com tot aquest any, ha vist com descendien les seves vendes, no ha acumulat una tendència tan negativa com s’esperava i com sí que s’ha notat al centre de Barcelona.

Els veïns i veïnes andreuenques tornen a comprar a prop de casa. Per comoditat i nous hàbits però també per un fort sentiment de pertinença al poble i l’esperit de voler col·laborar en la reconstrucció econòmica post-pandèmia. “Cal destacar que a Sant Andreu el sentit de pertinença s’ha notat. Veïns i entitats senten com a propi el comerç del carrer Gran i de la resta de Sant Andreu i això ens ha ajudat. I això és un fet que cal agrair. Des dels comerços de l’Eix comercial de Sant Andreu, vam fer una carta d’agraïment o destacàvem aquest fet”, ha relatat el president de l’Eix.

Cèlia Vallès i Pi

“Contràriament al centre de la ciutat, els eixos comercials com el de Sant Andreu, els ha anat prou bé. Perquè tenim uns clients que són els nostres veïns. Curiosament, un element que limitava l’expansió comercial, ara s’ha convertit en un actiu. Hi ha bona oferta, variada i de qualitat, i per tant el dinamisme comercial s’ha mantingut. Una altra cosa és la restauració, o bé comerços relacionats amb l’estètica o les agències de viatges, que han patit i estan patint”, ha explicat Puig.

Un Nadal improvisat però agraït

Davant les restriccions imposades per la Generalitat de Catalunya per contenir el segon brot de la Covid-19 aquest hivern, ni tan sols els comerços saben com afrontaran aquest Nadal. “No podem planificar. La nostra normalitat era socialitzar-se i en tant que no es pugui fer, no podem projectar res en endavant de moment. Preocupen les vendes de Nadal, sobretot per aquelles botigues que concentren molta venda durant aquells dies ( joguines, perfumeria, regals) i les restriccions els puguin afectar”, ha assegurat Pròsper Puig.

“De la mateixa manera, si no poden haver-hi reunions familiars, també pot afectar l’alimentació i els regals. De moment, només ens plantegem alguna cosa de cara a Nadal, el trenet o la haima reial, però tot està pendent”, ha conclòs el president de l’Eix Comercial de Sant Andreu.

Els centres d’estètica van haver de tornar a tancar durant la tardor /ANDREU CARRASCAL

Durant aquestes festes nadalenques no hi haurà cap mena de celebració pública, per evitar aglomeracions als carrers, com ja ha passat amb la Festa Major d’enguany. Per això, el comerç local andreuenc vol fer reclam als seus consumidors agraint que hagin estat al seu costat en moments tan difícils. En nom dels 175 comerços associats a l’Eix, l’entitat comercial andreuenca ha fet aquest comunicat per concloure el 2020:

“Gràcies, veïns i veïnes,

Des de L’Eix Comercial de Sant Andreu, voldríem agrair als veïns i veïnes de Sant Andreu, l’estima i el reconeixement cap al comerç de proximitat demostrat durant els dies de confinament i els posteriors.

Sempre hem tingut clar que la nostra tasca, no només és una activitat econòmica, sinó que té una responsabilitat social, que es demostra sempre, però queda més palesa en moments de dificultat social. Som els que estem sempre al costat de la gent, perquè som veïns i veïnes que ens preocupem pel benestar i salut dels nostres conciutadans.

La pandèmia ens ha posat a prova i hem aprovat amb nota alta. La capacitat de servei que els comerços del poble han demostrat fa que el nostre orgull de pertinença sigui infinit.

Un agraïment especial pels nostres veïns i veïnes, pel seu comportament cívic, per la seva paciència, per la comprensió de què moltes de les mesures que hem aplicat són per cuidar la salut de tots, comerciants, treballadors, i clients.

Ara és el moment de remar tots en la mateixa direcció, tenir molt clar quina societat volem, si volem una economia que reverteixi en el benestar de la gent o només ens interessa el bé de consum, sense parar a pensar si aquestes plataformes o empreses tributant aquí, per preservar el sistema social, que serà imprescindible, per sortir d’aquesta immensa crisi economicosocial, si les relacions laborals amb els seus treballadors és digna o no deixa de ser d’explotació laboral.

Menció especial per les entitats i associacions de Sant Andreu, i no només les de caràcter social, totes han estat a l’alçada de la immensa emergència sociosanitària que ens ha tocat viure. Una societat estructurada en entitats sempre té més capacitat de reacció, per la mateixa dinàmica de les persones que les integren, persones participatives, entregades al bé comú, moltes vegades prescindint de l’interès propi i amb un alt sentit de la solidaritat.

Com a resum crec que ha quedat clar, que el poble només té el poble per sortir de les dificultats; només ens en sortirem si som conscients, més que mai, que ens necessitem els uns als altres”.

Què podem fer aquest Nadal a Sant Andreu

Durant tot l’any, Sant Andreu està ple de racons per descobrir. I en un Nadal atípic com segur que ho serà el d’aquest 2020, es poden recuperar diverses activitats per fer al poble, sempre que la situació sanitària no empitjori en les darreres setmanes d’aquest mes de desembre.

Al Cap a Peus volem fer-vos una sèrie de propostes, la majoria a l’aire lliure, per redescobrir Sant Andreu durant les pròximes vacances d’hivern:

-Comprar els regals de Nadal al carrer Gran

VILLE LAHDENVUO

És habitual que per fer els regals de Nadal sigui més còmode anar a les grans superfícies per estalviar temps o fins i tot, demanar-los per Internet. Però Sant Andreu té una gran oferta de botigues plenes de regals.

Per als més llaminers, està Chocolat o el forn de Sant Andreu. I per menjar bé aquestes festes, Maravillas té més de 50 anys d’experiència oferint productes carnis. Si voleu detalls originals, no dubteu en anar a Cortines Rusca, la joieria Ricard, El Taller de la Meri, Plats i Olles, Retalls de Colors, Helenes o la Merceria Perelló, així com a La Cambra dels Encanteris, Gokuraku o la llibreria La Tribu per als més fantasiosos. I per als més menuts, La Jota ofereix jocs i joguines didàctiques o un bon record nadalenc a l’estudi fotogràfic Laura Espadalé.

I si el que voleu és regalar experiències, podeu convidar a algú a passar-se per Renart’12, a fer-se un tractament a Postural Clínic, Sol i Mar o a la clínica dental Josefina Arce i Llupià o planejar el seu pròxim viatge a Viatges Pons.

-Visitar la Fàbrica del Reis d’Orient

El recinte de Fabra i Coats tornarà a obrir les seves portes aquest Nadal per visitar la Fàbrica dels Reis d’Orient. Amb un sistema de visites adaptat a les restriccions sanitàries per evitar la propagació de la Covid-19 entre els assistents. Segons l’Ajuntament de Barcelona, s’ha de reservar cita prèvia per poder accedir al recinte els dies 28, 29 i 30 de desembre, i el 2, el 3 i el 4 de gener, de 16 hores a 21 hores al web www.barcelona.cat/nadal/ca.

-Descobrir racons andreuencs únics

Nadal serà un bon moment per visitar l’Església de Sant Pacià, que té un mosaic d’estil neoclàssic dedicat a la figura de Jesús i Maria d’Antoni Gaudí. Tampoc us podeu perdre el jardinet de Catalunya en miniatura andreuenc, al carrer Grau, o la bomba sense explotar de la Guerra Civil espanyola a la façana de la casa Emili Bové al carrer Sòcrates. Si encara no coneixeu al ratolí Pérez, aquest Nadal el podeu anar a visitar a la seva caseta al carrer Gran a la botiga Lovely Kids. I per acabar, podeu visitar la renovada Església de Sant Andreu, amb la nova cúpula i enviar-nos les vostres fotografies (revistacapapeus@gmail.com).

-Anar a bars i restaurants de proximitat

Sopar de cine al Cafè del Casal Catòlic o a La Lira, berenar a la Xurreria de Sant Andreu o prendre alguna cosa amb sabor andreuenc al Versalles.

-Passejar pels carrers del poble

I per acabar, si l’únic que us ve de gust és passejar tranquil·lament, Sant Andreu és lloc perfecte. Des de la Rambla Fabra i Puig fins al carrer Gran, sense oblidar la Plaça de la Pomera, Can Fabra, la Plaça Comerç, la Plaça Torres i Bages, el carrer Onze de Setembre o Torres i Bages.

Bon Nadal, andreuencs i andreuenques i feliç 2021!

Alba Cabrera