Ràdio Fabra permet a tothom presentar un projecte de ràdio dintre de la diversitat i pluralitat de la societat actual. Música, cultura, sanitat, esports, àmbit social, àmbit reivindicatiu i alternatiu… Ràdio Fabra és la veu de tot aquell que vulgui començar a fer ràdio, qui vulgui crear aquesta xarxa d’aprenentatge i compartir temes diversos amb tots aquells que estiguin interessats en els diferents àmbits que es parla a la graella.

I què és aquest projecte? Ràdio Fabra és la veu de la Fàbrica de Creació, de la Fabra i Coats i també de Sant Andreu. La ràdio pública que vol també que els veïns i veïns del barri puguin participar vivament de l’experiència radiofònica.

Iniciatives amb la “ràdio al carrer” fan que Ràdio Fabra obri les portes de la Fabra i Coats per sortir a compartir amb la gent de Sant Andreu el contingut d’una graella diversa i feta també per la gent del barri.

Tothom hi està convidat a participar, a presentar el seu projecte i a aprendre a fer ràdio. I per conèixer-lo més profundament, hem parlat amb Christian Len, el seu coordinador:

Com comença el projecte de Ràdio Fabra?

“La Fabra i Coats, mitjançant el programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona van voler fer un estudi de ràdio per donar veu als residents artístics, als esdeveniments i a les institucions que formen part del recinte i a més vincular la Fabra amb la comunitat, als moviments socials i culturals del barri de Sant Andreu. Crear un espai de divulgació, de reflexió, de debat i compartir experiències. La ràdio és una eina per apropar la Fàbrica de Creació al barri i a la resta de la ciutat”.

Els inicis, com a tot arreu, entenem que van ser difícils…

“Els inicis més que difícils són novedosos, hi ha coses que al principi no coneixes i l’experiència és un grau. Quan es comença un projecte sempre hi ha un marge per millorar. Ràdio Fabra és un projecte de Cultura Viva i justament per això és un projecte viu, que evoluciona amb les circumstàncies i el temps, que és el que estem fent”.

Gerard Álvarez i Christian Len durant l’entrevista / ANDREU CARRASCAL

Actualment, quina quantitat de programes té en actiu la ràdio?

“Actualment la ràdio té uns 20 programes regulars, és a dir, mensuals. Després també hi ha programes puntuals, depenent d’algun esdeveniment o acte especial”.

I amb quants va començar?

“Va començar amb menys, però aproximadament hi ha els mateixos. És cert que amb la pandèmia alguns programes s’han aturat, però tot i això, més o menys, hi ha el mateix número gràcies a la dedicació de la gent”.

La diversitat creativa és una de les característiques que distingeix a la Fabra i Coats i en especial la Fàbrica de Creació, això es trasllada a la graella de la ràdio?

“Està clar que la personalitat de la Fàbrica de Creació es reflecteix en el que és la ràdio. Evidentment hi ha molts tipus de propostes dins de la Fabra: culturals, socials, creatives, art, festivals… tot això s’ha de reflectir a la ràdio. D’altres propostes donen veu al barri de Sant Andreu i això també és clau a l’hora de sumar al projecte de la ràdio. Donem prioritat a propostes de barri, perquè hi hagi aquest flux de comunitat, tant de barri com de ciutat”.

Quin tipus de programes hi ha?

“Hi ha de tot, programes musicals, d’esports, d’associacions de barri, socials, culturals, artístics… Per exemple, el CAP de Sant Andreu té un programa, que és un tipus d’equipament que no sol tenir veu a una ràdio… Hi ha molta diversitat. Donem veu i ressò també a festivals o esdeveniments que succeeixen al poble”.

Els seus protagonistes, són de l’àmbit del qual parlen del contingut o hi ha de tot?

“Hi ha una mica de tot, gent especialitzada en el seu àmbit hi ha, però també gent que està començant a fer ràdio o que simplement vol donar veu a un tema en concret. Tenen un públic i un missatge en clar. No tindria sentit fer un programa, per exemple, de música comercial, ja que altres emissores ja ho fan, nosaltres volem ser un altaveu per la gent de Sant Andreu i és el que fem, donar una oportunitat per utilitzar un estudi i un equipament tècnic per fer ràdio, que realment, també és un art”.

Quins són els programes que podríem dir tenen “més tirada”?

“No és que no em vulgui mullar, però l’audiència realment no ens importa gaire. El que és important és donar veu a tothom, no és tan important l’audiència. Tots tenen tirada si el missatge arriba a la gent que volen que arribi”.

ANDREU CARRASCAL

Ara mateix els programes es poden escoltar a posteriori en format “podcast”, en un futur podrem escoltar Ràdio Fabra en viu i en directe?

“Ara per ara no té sentit fer que la gent escolti un programa de ràdio en concret en una hora en concreta. Els programes en directe a la ràdio són puntuals. Com he comentat abans, si hi ha un esdeveniment en concret poder si, però no és el més habitual. Realment ens interessa molt més tenir el format podcast i que la gent pugui escoltar quan vulgui el programa”.

El passat mes de juliol es va portar a terme la iniciativa de “Ràdio a la fresca”, on durant el juliol, cada dijous, veiem com es feien els programes des de la Plaça Orfila, hi ha intenció de repetir aquest format? 

“L’experiència de fer ràdio al carrer a la Plaça Orfila va ser molt positiva. Estem preparant-nos per fer-ho més cops i és una manera de sortir de la Fabra, hi ha gent que no hi entra i d’aquesta manera pots fer compartir ràdio amb la gent del barri, que se sentin propers a la ràdio, crec que és una iniciativa molt positiva i intentarem repetir-ho”.

Ara mateix l’estudi, com ja hem dit, es troba a la Fàbrica de Creació, al costat de la sala polivalent, de moment, a curt i mitjà termini, fareu ràdio des d’allà o hi ha possibilitat de canviar d’instal·lacions? 

“L’estudi és un estudi professional, les condicions que treballem són idònies i la ubicació realment és perfecte tenint en compte que estem all vell mig de la Fàbrica. Com he comentat abans, això no significa que no trèiem la ràdio al carrer, cosa que hem fet i repetirem segur”.

Com ha afectat la COVID a l’hora de fer ràdio? Quines mesures heu adoptat?

“Com totes les coses hi ha hagut molts canvis en aquest any de pandèmia. Ens ha afectat com a tothom, amb canvis d’última hora. Hem estat sense estudi fins a finals d’estiu de l’any passat. Justament per això també vam treure la ràdio al carrer. Ens pensàvem que al setembre la cosa milloraria, però no va ser així. Vam fer un estudi provisional a l’aire lliure dintre de què són les instal·lacions amb totes les mesures de seguretat. Ara ja hem tornat a l’estudi un altre cop però amb un sistema de renovació d’aire, distàncies de seguretat, mascareta i higiene de mans”.

Quin és el futur pròxim de Ràdio Fabra?

“El futur és seguir per on anàvem. Ara s’incorpora un projecte germà dins de les ràdios comunitàries que es diu Ràdio Rambles, té un model semblant al nostre i la idea és créixer agermanades. El nostre objectiu és el mateix, donar veu a la Fabra, al barri i seguir treballant per fer-ho. Volem seguir dinamitzant la participació i aprofito a convidar totes les institucions de barri, associacions o particulars a presentar un projecte de ràdio per comunicar, per dir la seva”.

Qui o quins són els artífexs del fet que Ràdio Fabra sigui una realitat?

“La Ràdio forma part de Cultura Viva, un programa de suport per a pràctiques culturals comunitàries de valor públic, i de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, que connecta, mapeja i dona visibilitat a les diferents ràdios comunitàries i independents de la ciutat. I és clar la Fabra i Coats i per descomptat tots els programes i persones que hi col·laboren”.

Part de la redacció del De Cap a Peus col·labora a La Banqueta de Ràdio Fabra

Quin és el paper de Christian Len a Ràdio Fabra?

“El meu paper és dinamitzar i coordinar Ràdio Fabra. Acompanyar, aconsellar i fer una mica de guia per poder donar veu a tothom que vulgui radiar. La ràdio és un mitjà que et fa pensar, reflexionar, compartir. Fins i tot la ràdio pot ser l’excusa per connectar amb gent que sense aquest espai d’intercanvi no tindries l’oportunitat de conèixer i parlar-hi”.

Com veus la ràdio d’aquí a cinc anys?

“Anem a poc a poc. Seguim pel mateix camí que quan vam començar. El més important no és créixer, el més important és que la gent es vegi autoritzada a radiar, a participar, a dir la seva. Si nosaltres podem donar aquesta empenta perquè la gent vulgui fer ràdio nosaltres estarem contents. Volem ajudar a crear una comunitat activa, participativa, que la ràdio serveixi per donar veu a tothom i crear xarxes. Aquest és el nostre objectiu d’aquí 5, 10 o 15 anys. Fer ràdio ha de servir no només per comunicar, sinó per teixir una societat molt més sana”.