Enmig de la pandèmia de la Covid-19 es van convocar les eleccions que, sense cap mena de dubte, han estat les més estranyes d’aquest segle. Els qui han votat ho han fet entre mascaretes, pantalles i EPI’s, una situació que esperem que sigui més normal de cara a les següents.

A Sant Andreu del Palomar es van constituir diferents escoles electorals que altres anys, tot per intentar mantenir unes condicions favorables i evitar contagis entre els votants, potser l’efemèride més important del 14 de febrer, una data que recordarem tota la vida.

Segurament hem vist de primera mà una de les situacions més estranyes i impensables que ens haguéssim pensat mai. Votar en una situació de pandèmia, d’emergència sanitària, amb mascaretes, distància, gel de mans, epis… qui ho hagués pensat mai?

En aquest monogràfic expliquem les vivències viscudes de primera mà per l’equip del De Cap a Peus, que vam ser-hi des de les 8 hores fins a la finalització de la jornada electoral.

A banda dels resultats de les eleccions, que també repassem, analitzarem tot el que vam veure i va succeir en diferents escoles o pavellons de Sant Andreu.

Si haguéssim de trobar una paraula per explicar el que es va viure el 14F, segurament seria “impactant”, per tot el que envolta el que ha sigut la jornada electoral més estranya de la història. Un impacte que, intentem descriure en aquest monogràfic i que volem que veieu també amb algunes de les fotografies que vam poder fer aquell dia.
Una jornada històrica, no pels resultats, que també, sinó per tot el que ha envoltat aquestes eleccions a la Generalitat de Catalunya.

Vots i mascaretes

El passat 14 de febrer, no passarà a la història per ser un Sant Valentí especial, ni de bon tros, passarà a la història per la celebració les eleccions a la Generalitat de Catalunya més atípiques de la història del país.
Tothom ens estranyem, o no ens creiem, que fa un any estaríem com estem, però molt menys pensàvem que podríem anar un diumenge a votar amb una situació d’emergència sanitària deguda a la COVID-19, és a dir, en una pandèmia mundial greu.

A més, en unes eleccions tant o més importants que qualssevol altres, amb la gestió de la COVID-19 i la relació entre Catalunya i Espanya de nou en el focus. Vam poder estar a primera línia el dia de les eleccions en algunes escoles de Sant Andreu i segurament vam viure menys “rareses” del que nosaltres mateixos ens pensàvem.

Tot comença ja amb una diferència, algunes escoles del districte, sobretot les més petites, no eres col·legis electorals i les persones que voten en aquells col·legis estaven ubicats en d’altres o pavellons pròxims. Després, veiem que les entrades i sortides d’algunes escoles havien canviat, prioritzant patis o entrades àmplies, a l’aire lliure, cosa que va fer que molta gent tingues dubtes per on entrar exactament a la seva escola i si aquella fila era la de la seva mesa.
A les meses, constitucions eternes, gent que no havia anat a la convocatòria per ser membre o suplent de mesa, d’altres al·legant problemes mèdics… algunes meses van trigar tant a constituir-se que vam arribar a veure que algunes gairebé fins a les 10 hores no van poder començar a rebre votants.

AJUNAMENT DE SANT ANDREU

Malgrat tot això, es va poder començar a votar, primeres cues a les escoles i pluja les primeres hores de la votació.
En algunes escoles i pavellons, de mica en mica es van començar a fer cues llargues, a vegades massa llargues i això no va agradar gens a molta gent que portava estona esperant i que, evidentment, no volia estar-hi molta estona.
Per altra banda, els membres de les meses feien la feina, mascareta i gel en mà. Moltes meses a més, van optar per agafar els carnets d’identitat dels votants amb cartons o alguna cosa que evités el contacte amb les mans.

La gent començava a votar ràpidament i aquelles cues interminables començaven a disminuir. Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana ajudaven sobretot a l’entrada de les escoltes o a organitzar les cues, cosa que ajudava molt a responsables del centre, representants de l’administració o a apoderats de partits polítics.


Arribem al migdia, gairebé ningú fent cua i poca gent votant. Recordem que la franja de 9 h a 12 h era per la gent més gran, cosa que ja vam veure que no va ser exactament així.


Anem a dinar, poca activitat al migdia, tornem a les 16 h, hi ha gent, però poca. Comencem a pensar que a la tarda vindrà poca gent a votar i així va ser. Amb comptagotes va anar votant gent, però ni molt menys es van fer les cues de mig matí.


Els membres de les meses comencen a avorrir-se, alguns fan estiraments, d’altres van a buscar cafè, parlem amb alguns d’ells: “No sabem què fer ni com posar-nos ja” ens diuen. Pocs votants i poques ganes i algunes hores encara al davant.


A punt d’arribar a la franja de les 19 h, veiem com els membres de les meses comencen a posar-se els famosos “Epis”, imatge molt impactant per tothom, però a l’hora, una experiència diferent per la gran majoria dels integrants de les meses, que a causa de la poca afluència de gent a la tarda ho van trobar com una espècie de distracció, alguns, és clar, d’altres, volien que s’acabés el dia d’una vegada.

De 19 h a 20 h era l’hora dels suposats infectats o gent en quarantena. Gairebé ningú va entrar a votar, de fet, de les quatre o cinc persones que hi van anar, eren despitats o gent que no podia anar a votar abans. I així, arribem a les 20h i s’acaba la votació.


Els membres de les meses es treuen els “Epis” i comença l’escrutini, segurament, l’estona més “normal” de tota la jornada, l’estona on segurament recordava més a una jornada electoral típica. Acaba l’escrutini i el recompte en general cap a les 22 h, molt abans que en altres eleccions, poca gent ha votat, molta abstenció que veiem durant les dades que es van passant tot el dia.


Els resultats ja coneguts, el PSC de Salvador Illa guanya les eleccions amb 33 escons, també a Sant Andreu, malgrat que empata a escons amb ERC de Pere Aragonès, un més que JxCat de Laura Borràs i amb uns molt bons resultats també de la CUP, amb 9 escons. Això fa que, tot fa pensar, es tornarà a repetir un Govern independentista a la Generalitat de Catalunya. Sorprèn també els 11 escons de VOX, que entren amb força a la cambra catalana en depriment de Cs que perd 30 escons i es queda amb 6 i PP que es queda amb 3. Els comuns igualen resultats amb 8 escons. A punt d’entrar també el PDeCat, que es queda a les portes d’obtenir representació.


A Sant Andreu, com hem dit, guanya el PSC amb un 26,2%, per poc a ERC amb un 22,2%, seguit de JxCat 14,6% i els comuns 9,9%. Veiem un freg a freg entre la CUP 6,8% i VOX 6,5% i ja per sota a Cs 6,3%, PP 4% i PdCat 1,5%.
Així acaba una jornada electoral atípica, amb mesures de seguretat, pluja i abstenció com a dades més destacades. On segurament, tindrem les imatges més impactants vistes fins ara en unes eleccions catalanes.

Gerard Álvarez