Com ja vam parlar al número anterior d’aquesta revista, el punt de vacunació situat a Sant Andreu fou mogut del CAP Casernes fins al centre comercial La Maquinista, que es va fer el dia 10 de maig, quan es va començar a vacunar de forma massiva com a un PVP (Punt de Vacunació Poblacional).

Però, per què es va efectuar aquest moviment? Segons explica Luís Alberto Navarro Pérez, infermer especialitzat en pediatria i coordinador del centre de vacunació poblacional de La Maquinista, en un principi, quan es vacunava al centre situat a les Casernes, l’espai era molt reduït. La vacunació s’aglutinava tota a la planta de pediatria, on només existia una porta per entrar i sortir: l’ascensor. Les escales eren poc fiables, ja que la gent gran que es vacunava patia en baixar-les. Amb el nou centre de vacunació a La Maquinista s’han resolt aquests inconvenients i alhora que es fa compliment de la normativa que hi hagin entrades i sortides diferents.

El punt de vacunació es situa en un petit local del centre comercial, el qual és un annex del Carrefour. L’avantatge principal radica en l’entorn: Zones d’espera a l’aire lliure, més segures segons el protocol Covid, amb entrades i sortides diferents per no acumular gent. “Encara que el local no sigui molt gran, les zones d’espera pels qui fan cua i els vacunats són idònies, ja que poden estar amb l’espai que necessitin” afirma Luís Alberto Navarro. El local va ser ofert de forma gratuïta des d’un primer moment per La Maquinista. 

El Punt de Vacunació Poblacional (PVP) a la Maquinista. Foto: tweeter CatSalut

Aquestes facilitats, junt amb el pàrquing que ofereix el centre i el renom que té dins la zona metropolitana de Barcelona converteix a aquest PVP en un dels centres, si no el centre, més demandat pels qui busquen el seu torn per rebre la seva dosi contra la Covid-19. La zona està ben comunicada i s’hi pot arribar en autobús, metro o el propi cotxe, amb aparcament dins el mateix centre comercial.

Es vacuna de dilluns a dissabte, tot depenent de les dosis de les quals es disposin dia a dia. Actualment, aquestes es situen en unes 2.000 dosis diàries, totes administrades fins que s’acaben. “Nosaltres depenem del Govern perquè ens reparteixin les dosis, i això es fa de forma equitativa” explica el coordinador del centre. Aquestes dosis són administrades per sanitaris d’atenció primària, que doblen torns per poder vacunar a tots els necessitats “Cal saber que aquesta gent treballa al matí i després a la tarda ve a vacunar aquí, i això ha de tenir un reconeixement” explica Luís Alberto Navarro.

Queda clar doncs, que sense aquest personal no arribaríem a cap lloc. La vacunació massiva és necessària per acabar amb la Covid-19 que ens porta acompanyant més temps del que ens agradaria a les nostres vides. Es vacunaria més si es pogués, però amb els mitjans que hi ha, s’ha d’anar cap endavant per poder tancar aquest capítol al més aviat possible.

Aleix González