Tanquem estiu meteorològic i fem balanç d’un trimestre on la principal notícia meteorològica ha estat la continuació de la sequera, amb unes dades de rècord en els darrers 18 anys de dades. Atenció perquè entre Juny, Juliol i Agost, només hem recollit 16,8mm de pluja, essent l’estiu més sec des de 2004 i el 3r més sec a la ciutat des de 1914. Cap dels tres mesis ha superat els 10mm de pluja i per trobar el darrer dia plujós ens hem d’anar a l’1 de Maig, quan vam enregistrar 44,6mm.

També hem dit que es una sequera de llarga durada, que ja l’arrosseguem des de fa un any. Això ho podem analitzar repassant les dades del any pluviomètric, que va entre Setembre de 2020 i Agost de 2021, en aquest període hem recollit tant sols 308,6mm, la dada més baixa de tota la nostre sèrie climàtica que comença el 2004, per tant coincidint amb el mateix patró estival. Recordar que en tema de reserves d’aigua, encara vivim dels temporals de gener i abril de 2020 i que si no plou ben aviat, passarem de sequera meteorològica a sequera hidrològica.

Elaboració: Sergi Corral Buela

Si heu tingut la sensació que aquest estiu ha estat de prou bon passar, pel que fa a la calor, no aneu gaire errats. Ho podríem definir com un estiu sense excessos. Ha fet calor? Si, es clar, l’estiu es sinònim de calor a les nostres contrades, però si mirem la mitjana dels 3 mesos, veiem que aquesta s’ha situat en 24,7ºC, que suposen +0,4ºC respecte la mitjana. De fet, es la mateixa mitjana que l’estiu de 2020, però amb una distribució diferent en el temps.

Enguany el mes amb una desviació de temperatura més notable ha estat juny, amb +1,2ºC vs mitjana. Juliol ha estat un mes gairebé normal, amb una desviació de +0,2ºC i una mitjana de 25,4ºC i ja per acabar, agost ha estat lleugerament més fresc del normal, tres dècimes per sota del que tocaria.  La màxima absoluta ha estat de 34,2ºC el 14 d’agost, el total de nits tropicals ha pujat a 76 i només hem hagut de suportar una mínima per sobre els 25ºC.

Finalment hem de recordar que ara s’inicia l’època de pluges ala mediterrània i sovint ho fa amb aiguats i episodis torrencials, allò que es cantava “al meu país no sap ploure”. Així que haurem de parar atenció en un setembre que comença prou revoltat i una tardor on sempre estan els ingredients damunt la taula, però mai sabem quin plat s’acabarà cuinant.

Sergi Corral Buela