L’entrevista | Elisenda Pons| PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ DE VENEDORS

Ens remuntem a abans de la pandèmia, quan el mercat de Sant Andreu provisional estava previst per una durada de 18 mesos. Situat al carrer Sant Adrià, serviria com a pont on els venedors es podrien quedar fins que el nou mercat estigués llest. Des d’aquell moment ja han passat més de 3 anys, i el mercat nou segueix sense estar llest. L’Elisenda Pons, presidenta de l’associació de venedors, ens explica com ha estat aquest procés d’adaptació i quina és la data en la qual, segons se’ls ha indicat, podran tornar a la localització original del mercat.

Quina és la data de retorn al mercat nou de Sant Andreu?

“La pandèmia i alguns inconvenients que s’han trobat a l’obra han fet que la data de retorn al mercat s’hagi enraderit. Ens van donant dates per gener i febrer, que ara han passat a ser fins a març o abril. Nosaltres calculem que l’any 2022 ja serem al nou mercat. Falta l’interior de l’obra, ja que l’exterior ja està acabat.”

Es recuperaran parades al nou mercat?

“Nosaltres quan vam venir al mercat provisional ja vam passar a ser 22 de les 35 parades originàries. El problema és que algunes d’aquestes parades ja desapareixien al mercat anterior, per tant tampoc es van perdre tantes amb el trasllat. Els que estem ara, estarem al nou mercat.”

Perspectiva de com quedarà el mercat vist des dels porxos/AJUNTAMENT DE BARCELONA

Quines novetats hi haurà amb el trasllat?

“Hi haurà espais per fer la comanda online. Volem intentar adaptar-nos a aquesta tendència, i abans que les comandes es facin a domicili, que és complicat, volem oferir un servei de recollida als clients. Cadascú des de casa seva pot fer la compra, o contactar amb la parada per fer la compra i anar a recollir-la a l’horari que es vulgui. A més, el mercat serà una planta diàfana on estaran totes les parades. La idea és que les parades es vegin també des de fora, per poder interactuar amb la gent. Tota la infraestructura estarà al soterrani, el que millora la planta principal pel que fa a la brossa que es pugui acumular, que ara anirà a la planta inferior. Es vol donar la sensació que encara que entris al mercat, sembli que segueixes al carrer”

Seguireu amb els mateixos horaris al nou mercat?

“No, canviarem horaris. Amb a Covid tot s’ha trastocat, però la idea és obrir matí i tarda cada dia menys dilluns, però s’ha de fer una reunió per concretar-ho. El que no pot ser és anar al mercat i veure només dues parades obertes. Si obrim, obrim tots. No podem donar una sensació de buidesa a un mercat que es veurà molt.”

Com ha estat el temps en aquest mercat provisional?

“Aquí hem estat molt bé. Pensa que estem situats enmig d’un carrer on aglutinem a molta més gent que al lloc on erem abans. Visualment es veu més ara, allà quedem més ensorrats. El canvi en aquest mercat ha estat a millor, i esprem que on anem ara sigui igual. La nostra esperança és que tots els clients que han vingut nous al mercat ens segueixin a la nova localització. Patim perquè aquesta gent nova ho trobi lluny, ja que ens allunyem del centre d’interès en el que estàvem situats”.

Aleix González