Els inicis i els canvis sempre generen incertesa. Sobretot quan es tracta de donar un nou aire a la nostra llar o a una composició urbanística que tradicionalment sempre hem reconegut d’una manera concreta. Per això, l’arquitecta M. Martínez, de l’estudi monica matz arquitectura, ofereix un servei de proximitat a tots els andreuencs i andreuenques que, com ella, estimem el poble i ens impliquem com a veïns i veïnes en el territori que habitem.

se sent com una sastressa, entre l’usuari i ella cocreen un projecte a mida, adaptant la solució a la butxaca de cadascú: escoltar i acompanyar emocionalment és essencial en la seva feina.

L’arquitecta Martínez coneix el poble des que va arribar el 2003. Li agrada establir una connexió amb els seus clients, saber com viuen i guanyar-se la seva confiança mostrant també com viu ella, perquè té un compromís molt alt amb els seus projectes. Per evitar que hi hagi una desconnexió entre el projecte i l’arquitecte, Martínez busca centrar-se a treballar amb particulars o comerços andreuencs, centralitzant tota la construcció de la qual participi en el poble.

La confiança és la clau per això es centrar a treballar amb particulars o comerços andreuencs i treballa amb constructors propers i que coneix bé


A més, ella viu en una casa a Sant Andreu i hi fa vida en família. Reconeix que hi ha molta feina per fer a Sant Andreu, sobretot de rehabilitació i també urbanística, i es dedica a estudiar i a posar en pràctica el que calgui per a millorar o adaptar els habitatges als nous requeriments i a noves maneres de viure. Sol conèixer on viuen els seus clients per entendre d’on parteixen i com volen viure en endavant, per tal de concretar-ho en un projecte que tingui coherència entre l’espai i els desitjos d’aquells que hi viuen. Per a l’arquitecta Martínez, la confiança és la clau. Per això treballa amb diferents constructors propers i que coneix bé, amb la intenció de cocrear, és a dir, crear conjuntament entre el client, ella i les altres persones implicades un projecte el més sincer i personalitzat possible a partir de crear un vincle.

Especialitzada en bioconstrucció, si el client n’està interessat, aquesta arquitecta utilitza materials naturals i busca l’eficiència energètica dels espais que dissenya

La figura de l’arquitecte és molt desconeguda i s’ha d’entendre com un procés creatiu amb gran impacte social i territorial. Converteixen com vol viure el client en un projecte factible. En aquest sentit, Martínez confessa que se sent com una sastressa de moda, que entre l’usuari i ella cocreen un projecte a mida, treballant de manera física en una maqueta o bé digitalment segons convingui. I tot això, adaptant la solució a la butxaca de cadascú. “Escoltar i acompanyar emocionalment és essencial en la meva feina. Donar seguretat al client que entre projecte i l’obra no hi haurà sorpreses ni sobrecostos, invertint un 10% del que costa l’obra en la seguretat de tenir un arquitecte que coordina”, explica.

Especialitzada en bioconstrucció, si el client n’està interessat, aquesta arquitecta utilitza materials naturals i busca l’eficiència energètica dels espais que dissenya, tal com dicten cada vegada més les normatives europees. Martínez pensa que és tan important cuidar del medi ambient com de la salut de les persones que hi habitem. En la seva tasca recupera la figura de l’arquitecte proper que es dedica plenament al disseny, a la construcció i a acompanyar i coordinar les persones implicades en tot el procés, versus fer una firma i desentendre’s al més aviat possible.

A la vegada, M. Martínez ofereix l’expedició de certificats d’habitabilitat i energètics, entre d’altres, explicant i interpretant-los al client amb la informació que li sigui útil per estalviar diners a les factures de consum. Està oberta a participar en projectes de l’administració andreuenca, de la que participa en el grup municipal com a veïna activista. Per tant, si busqueu algú que us acompanyi en el procés de renovació de la vostra llar o comerç a Sant Andreu, la podeu trobar al Carrer Montpeller, per correu electrònic a monicamartinezarq@gmail.com o al número de telèfon 687 027 851.

Alba Cabrera