El Foment Sardanista Andreuenc celebra enguany els seus 25 anys, ja que coincideix amb la primera ballada organitzada per l’entitat, que es va fer a la rambla de Sant Andreu el mes de setembre de 1997.  Es tracta d’una entitat andreuenca, sense ànim de lucre, formada per 200 socis essent la seva principal activat el foment de la sardana. Per aquest motiu, des del Foment s’organitzen ballades de sardanes amb cobla i també cursets gratuïts per a aprendre a ballar, comptar i repartir les sardanes.

L’actual Foment Sardanista Andreuenc es va constituir oficialment el maig del 1998 com a hereu de l’antiga entitat del mateix nom, fundada l’any 1922. No obstant, com s’esmentava abans, el nou Foment ja havia dut a terme les primeres activitats l’any 1997, llavors dins l’Orfeó Eco de Catalunya, també de Sant Andreu. De fet, alguns dels fundadors del Foment eren membres de la Colla Sardanista Bella Dansa, creada el 1955 al si de l’Orfeó, entitat que els cedia l’espai per poder assajar.

Ballada de sardanes a la plaça de Can Fabra/ Foment Sardanista Andreuenc

Cal destacar que durant l’any organitzen a Sant Andreu sis ballades de sardanes així com un aplec (l’aplec andreuenc), totes elles a la plaça de Can Fabra. D’entre aquestes ballades  cal destacar-ne la que es fa a principis d’octubre en homenatge a Ignasi Iglésias, que s’organitza conjuntament amb l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. També cal destacar la ballada del 10 de setembre organitzada conjuntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar i Òmnium Sant Andreu, així com la ballada de festa major que es fa a principis de desembre. Coincidint també amb la festa major de Sant Andreu, on també participa en l’Esclat Andreuenc, tret de sortida cada any de la festa major i que és una mostra festiva de la cultura popular de Sant Andreu de Palomar.

Enguany, l’aplec andreuenc serà especial, doncs serà l’aplec del 25è aniversari. Així el dia 17 de setembre tres cobles ( la ciutat de Girona, la jovenívola de Sabadell i la ciutat de Cornellà) celebraran aquest aniversari, tot recordant l’equip de persones que el va fer possible i mirant també cap endavant per tal de poder celebrar més aniversaris de cara al futur.

Redacció