Durant el darrer trimestre abans de vacances l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, que té la seu a l’edifici de l’antic Canòdrom de la Meridiana s’ha pogut visitar l’exposició “El país d’internet” una proposta que volia fer-nos reflexionar sobre què hi ha darrera d’aquest mitjà que fem servir cada dia i per tot. La utilitzem molt però en sabem ben poc, com ara qui la controla? Quins efectes té sobre els nostres drets de ciutadania i drets humans?

Per ajudar-nos l’exposició ens convidava a pensar en Internet com si fos un país, qui el governa, quina moneda té, de quines infraestructures i recursos disposa, i finalment quina cultura té.  Si mirem com havia de ser la xarxa als anys 90, semblava que havia de ser un espai democràtic de col·laboració i creació lliures, però avui ens trobem com si fos un país amb un govern oligàrquic i autoritari ( set grans corporacions tecnològiques controlen gairebé tot internet) on els ciutadans no hi tenen res a dir ni a decidir, on les nostres interaccions a la xarxa, serveixen bàsicament per nodrir de dades i d’informació aquestes corporacions tecnològiques que faran servir amb finalitats comercials i publicitàries. L’exposició obre doncs la reflexió de qüestions com ara, qui controla Internet, com afecta dels drets humans? I el més important, com canalitzar un moviment de resistència davant del que està passant? Quines eines i programes lliures permeten treballar de manera col·laborativa i alternativa?

Foto:  Exposició “El país d’internet”/ Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica.

Aquest tipus de debats i reflexions son un exemple del que es vol impulsar des del Canòdrom, en tant que laboratori ciutadà obert a les persones i entitats per poder seguir de prop com les noves tecnologies impacten sobre la democràcia, però alhora també mirar sobre com podem fer ús de la tecnologia per a la innovació democràtica. Per això també és objectiu de l’ateneu de formar en tecnologia, acostar-la a les persones, actors socials etc. Tal i com podem llegir a la seva web, el Canòdrom vol ser l’espai públic de referència pel que fa a innovació democràtica, participació ciutadana i cultura digital. Per això dona suport a la recerca i assessora a entitats i col·lectius de Sant Andreu que vulguin implementar eines digitals i de participació en els seus projectes. Així mateix, es considera també una cruïlla entre la cultura digital, les tecnologies lliures, els drets digitals i la participació democràtica i a partir d’aquesta confluència treballa en un ampli ventall de temàtiques, com són els feminismes, els drets humans, la justícia social, la diversitat, el model urbà o la sostenibilitat.  

Un dels projectes que s’encetarà a finals de setembre, girarà entorna la recuperació de memòria, fer del Canòdrom un espai de trobada on veïns i veïnes aportin la història quotidiana sovint oblidada ( lluites, reivindicacions, vivències del dia adia etc) més enllà de la història oficial. En definitiva, proposa aprofitar les eines digitals per recuperar les memòries del Canòdrom amb l’objectiu d’entendre el passat per construir futur.

Xavier Aragall