A Sant Andreu fa més de 30 anys que existeix un punt de trobada per a fomentar una acció cultural permanent en les persones de la tercera edat;  l’Associació Aula d’Extensió Universitària Sant Andreu, més coneguda com Aula Sant Andreu. Amb seu a Can Guardiola, i que compta amb prop de 290 associats i organitza periòdicament conferències i seminaris ( que es fan a l’auditori de la Biblioteca Ignasi Iglesias) i proposa també visites i excursions culturals.

Les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, son associacions formades per persones grans l’objectiu de les quals és oferir formació dirigida específicament a aquest grup en l’entorn més pròxim. Actualment n’hi ha a voltant de 65 a Catalunya ( 15 de les quals a Barcelona ciutat) i estan agrupades entorn de l’AFOPA (Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya) reben el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

El paper de les universitats, bo i reconeixent l’autonomia de les aules,  es desenvolupa a través de l’assessorament en l’elaboració de programes i del suport en el desenvolupament de processos de treball (avaluació de docents i programes, etc.)

L’Aula Sant Andreu està tutelada per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i el programa de conferències segueix el calendari lectiu d’octubre a juny i ofereix al voltant d’una trentena de sessions amb temàtiques que van des de la història fins a les ciències passant per l’antropologia, la literatura, la música etc.  També organitzen seminaris centrats en temes específics.  A par, l’Aula Sant Andreu té una agenda social força activa amb excursions si visites culturals així com l’assistència a esdeveniments culturals com ara concerts de música i teatre. El conjunt d’activitats que proposa l’Aula, vol anar més enllà, ja que en es considera també una institució per fer barri, és a dir dinamitzar la vida cultural però també ser un punt de trobada a partir del qual es generi una comunitat de gent que comparteix interessos i es trobi més enllà de l’Aula.

En l’actual dinàmica de l’Aula cal destacar que arran del Covid-19 i el confinament forçós van haver d’adaptar-se, i ràpid, a poder organitzar els actes de manera no presencial. Així, l’auditori de la biblioteca de Can Fabra, lloc on es celebren cada dijous al vespre les conferències de l’Aula, va ser reemplaçat pels menjadors i sales d’estar. Però l’adaptació va ser bona, gràcies a saber-se adaptar (sovint amb l’ajut dels nets) la web de l’Aula Sant Andreu oferia les conferències online durant aquells llargs mesos. Aquesta modalitat ha arribat per quedar-se, i ara les sessions es poden seguir tant presencialment com des de casa,  la qual cosa permet que qui no es pugui desplaçar fins la biblioteca per qualsevol motiu, tingui l’oportunitat de no perdre’s les conferències.

Així doncs de cara al proper octubre, l’Aula Sant Andreu ja està preparant el nou curs esperant ja poder fer us sense restriccions dels espais per fer les activitats presencialment, i fer doncs la seva contribució a la densa xarxa d’entitats i institucions andreuenques que ofereixen espais de cultura i de trobada per a la gent de Sant Andreu.

Xavier Aragall