La Capella Gramalla és una agrupació coral formada dins l’àmbit de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar. El grup va començar les seves activitats l’any 1986, per iniciativa de mossèn Jaume Serrano, amb l’esperit de recuperar les antigues capelles de música típiques de l’edat mitjana que acostumaven a tenir les esglésies importants de l’època. El nom de “gramalla” fa referència a les togues que portaven els membres de les capelles de música, i que era també la vestimenta oficial dels consellers de Barcelona en aquella època. El fundador de la coral i primer director fou en Jordi Sacasas, actual arxiver i conservador del Museu i Tresor de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona.

La coral s’ha caracteritzat des de sempre per ser un grup de cambra, d’entre 10 i 25 cantaires segons l’època, formada principalment per gent de Sant Andreu, però també d’altres zones de Barcelona i alguns indrets de la seva rodalia. Així doncs, durant les més de tres dècades de vida, han passat per la coral gairebé un centenar de cantaires, alguns dels quals van haver de marxar per obligacions familiars o laborals.

Les activitats de la Capella Gramalla al llarg d’aquests anys s’han centrat principalment a Sant Andreu i, donada la seva vinculació amb la Parròquia, ha participat en moltes de les seves celebracions, com la Missa de Sant Andreu, el Concert de Nadal, la commemoració del seu mil·lenari…, destacant també la seva intervenció durant més de quinze anys consecutius en el drama sacre “La Vetlla de Sant Andreu” (1987-2004).

La coral també exerceix una funció social en el seu entorn. Ha col·laborat amb diverses institucions del barri: Centre Cívic, Casal Catòlic, Casa Asil…, així com amb l’Ajuntament del Districte, participant dins la Festa Major en la “Trobada de Cant Coral” (2012-2019) i interpretant les obres guanyadores del “Concurs de Composició Coral de Sant Andreu” (2013-2017). També ha col·laborat en diversos cicles culturals del barri com “Cargol de l’espectacle”, al Centre Cívic de Sant Andreu (1997 i 1998), o “Poemes i cançons de Nadal”, organitzat pel grup Benavinguts del Casal Catòlic de Sant Andreu (1999-2001). De la mateixa manera ha estat present en moltes celebracions i  actes commemoratius, com el 30è aniversari de l’Associació de Veïns de Sant Andreu (2001), els 10 anys de la Fundació Privada CEL (2007), o el 150è aniversari de la Casa Asil de Sant Andreu (2015), a més a més ha intervingut en nombrosos actes benèfics i campanyes solidàries.

Actualment, l’agrupació compta amb 19 cantaires en actiu d’entre 18 i 65 anys i està dirigida per la Carme Guinart des de l’any 1991. El repertori comprèn un ampli ventall d’obres de diverses èpoques, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat, tant de gènere religiós com profà, a més de cançons populars catalanes, de diversos indrets d’Espanya i d’altres països. Durant el curs 2021-22 la coral ha complert 35 anys i per aquest motiu ha celebrat aquest aniversari amb dos concerts especials. Per una banda, un concert a la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, per celebrar-ho amb els seus veïns, familiars i amics; i per l’altra, un segon concert a la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona. En tots dos concerts s’ha interpretat una obra barroca de gran format i un recull d’obres significatives de la història de la coral. També s’ha comptat amb la col·laboració d’un quartet de corda, un pianista i un grup d’excantaires amb ganes de retrobar-se amb antics companys i reviure emocions tots plegats fent música.

Redacció